Завдяки діаспорі українські бійці отримали 20 тисяч аптечок

Фото: УКМЦ

Громадська організація «Захист Патріотів» передала 20 тисяч натівських аптечок українським військовим. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомила Уляна Супрун, засновник та директор ГО «Захист Патріотів», директор гуманітарних ініціатив Світового конгресу українців та лікар, передає VIDIA.

З травня 2014 року, відколи розпочалася гуманітарна ініціатива з надання індивідуальних аптечок натівського стандарту та навчання військових невідкладної першої допомоги під час бойових дій, організація навчила більше ніж 24 тисячі військових та передала на передову більше ніж 20 тисяч аптечок.

За словами Уляни Супрун, в організації працює більше 20 українських інструкторів, 8 координаторів, які організують навчання, та велика кількість волонтерів, які займаються складанням аптечок. Крім того, є курси для військових лікарів та розпочато курс навчання цивільних медиків, завдяки грантовій програмі канадського уряду.

Радянська система медичної освіти ніколи не була націлена на порятунок життя кожного пораненого, вважає медичний директор ГО «Захист Патріотів», хірург Київської міської клінічної лікарні №17, Олександр Лінчевський. Цивільна та бойова травма допускала певну кількість санітарних втрат, що суттєво відрізняється від сучасної західної практики. «Ми кидаємо виклик тяжким пораненням, ми, власне, кидаємо виклик бойовій травмі, і передаючи аптечки, навчаючи бійців, ми тим самим намагаємося врятувати кожного пораненого», – підкреслив хірург.

ГО «Захист Патріотів» ніколи не видає аптечку в руки бійцю, який не пройшов ці навчання. Їх гасло — «Рятує життя не аптечка, рятують життя навички, рятує життя людина». Найбільше активісти хочуть, щоб ЗСУ зрозуміли, що потрібно не лише озброювати війська та просто дати аптечку бійцю, треба повністю змінювати підхід до навчання.

Марко Супрун, засновник ГО «Захист Патріотів», співзасновник творчого об’єднання «Вавилон 13», розповів, що 20-тисячну аптечку вони самі передали на фронт, проводячи там курси. Дісталася вона бійцям «Карпатської Січі», штурмової роти  93-ої бригади ЗСУ. «Одна з істин, що прийшла з тих навчань – самі себе захищають, вони захищають Україну та продовжують будувати українську державу», – висловився пан Супрун.

Учасники брифінги повідомили, що планують і надалі забезпечувати українських військових натівськими аптечками та проводити відповідні курси. А також навчати і надалі випускників військових вишів. Причому, активісти ведуть переговори з керівництвом відповідних навчальних закладів щодо введення таких курсів як частини навчальної програми.

Зокрема, Український католицький університет відкриває Школу реабілітаційної медицини.

Нагадаємо, влітку Президент Петро Порошенко підписав укази про прийняття до громадянства України подружжя Уляни та Марка Супрунів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *