Відбувся спільний брифінг Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України і першого заступника Голови Державної фіскальної служби щодо подій у Дніпропетровську

Правоохоронні органи держави продовжують боротьбу з організованою злочинністю і корупцією в Україні до повного її викорінення, і переможцем у цій боротьбі буде закон. Про це заявив Генеральний прокурор України Віктор Шокін під час спільного брифінгу із Головою Служби безпеки України Василем Грицаком та першим заступником Голови Державної фіскальної служби України Сергієм Біланом, який відбувся у понеділок, 2 листопада, у Генеральній прокуратурі України.

Генеральний прокурор України, інформуючи про проведення спільно ГПУ та СБУ широкомасштабної спецоперації в Дніпропетровську, Києві, Харкові та інших містах по ліквідації організованої злочинної організації, наголосив, що для її проведення були наявні ґрунтовні підстави. За словами Віктора Шокіна, в повному об’ємі були дотримані всі процесуальні вимоги при проведенні обшуків та інших розшуково-слідчих дій. Він також додав, що злочинне угруповання, на виявлення, документування та ліквідацію якого спрямована вказана спецоперація, має давнішню та тривалу історію, починаючи з 2000-х років.

Він також повідомив, що Генеральна прокуратура послідовна у своїй діяльності, і для слідчих не має значення партійна приналежність людей, які підозрюються у порушені закону. Так, сьогодні слідчі прийшли до Верховної Ради, щоб викликати на допит народних депутатів фракції «Опозиційного блоку». «Це не останні виклики на допити у кримінальних провадженнях, що стосуються високопосадовців», – запевнив Віктор Шокін. У випадку підтвердження в ході допитів та інших процесуальних дій фактів, що можуть свідчити про причетність членів зазначеної політичної сили до вчинення кримінальних правопорушень, будуть підготовлені подання про притягнення вказаних осіб до кримінальної відповідальності та арешт.

Генеральний прокурор ще раз наголосив, що невідворотність покарання, незалежно від партійної приналежності до будь-якої політичної сили, буде обов’язково застосовна до будь-кого, хто вчинив злочин.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що вказане злочинне угруповання спеціалізувалося на викраденні людей, чиненні на них тиску, легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом тощо. Так, Служба безпеки України встановила, що конвертаційний центр, виявлений в рамках діяльності вказаної ОЗУ, мав відношення до однієї з політичних структур, що бере участь у виборах. «Так, на потреби потенційного кандидата в мери міста Києва, за попередніми скромними підрахунками, було обготівковано близько 50 млн, а добовий обіг його сягав 15-20 млн грн», – деталізував свою інформацію Голова СБУ.

В той же час він запевнив, що в жодному разі правоохоронні органи не мають на меті навести тінь на тих добровольців і волонтерів, які працювали у Фонді оборони України і зробили дуже багато для України. Проте більшість з них навіть не здогадувались про іншу сторону медалі, і що 40 млн грн пішли з цього фонду не на ті цілі, на які люди давали гроші.

Перший заступник Голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан, в свою чергу, коротко проінформував про деталі аналізу Державною фіскальною службою України частини матеріалів, вилучених під час проведення процесуальних дій ГПУ та СБУ, які були передані в ДФС згідно компетенції.

Так, за його інформацією, під час обшуків було вилучено велику кількість печаток, документацію суб’єктів господарської діяльності, значні суми готівки. При цьому серед вилучених 94-х печаток підприємств, сфера діяльності яких є дуже різноманітною, лише 14 з них належали структурам, зареєстрованим за вказаними адресами. Також було встановлено, що близько 30 процентів цих підприємств є або банкрутами або не встановлені за місцем своєї реєстрації.

Попередній аналіз із залученням Держфінмоніторингу показав, що є питання по документам 6 благодійних організацій, кількох інвестиційних фондів та фінансових компаній, в тому числі і Фонду оборони України, які потребують вивчення.

Кошти, як повідомив Сергій Білан, надходили з різних джерел, в тому числі з групи компаній однієї відомої фінансово-промислової групи, яка сьогодні заборгувала до держбюджету 9,5 млрд грн. «Несплата цих коштів призвела до їх недоотримання державою, і як наслідок, ненадходження на здійснення соціальних виплат», – уточнив він.

  

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *