Професійні футболісти потерпають через погані зуби

Професійні футболісти потерпають через погані зуби

Джеймс Галлахер
ВВС, редактор відділу здоров’я

  • 3 листопада 2015

40% обстежених футболістів мали карієс

Стан зубів професійних футболістів вкрай поганий і може потенційно вплинути на їхню гру, кажуть дантисти.

Нове обстеження гравців восьми клубів у Англії та Вельсі, результати якого опубліковані у Британському журналі спортивної медицини (British Journal of Sports Medicine), свідчать, що чотири з десяти футболістів мають карієс.

Медперсонал англійського клубу “Вест Гем Юнайтед” каже, що спортсмени часто мають гірші зуби, ніж звичайні пацієнти.

Одне із можливих пояснень цьому – регулярне споживання їжі, що містить багато цукру.

“Головний пріоритет”

Дослідники Університетського коледжу Лондона перевірили зуби у 187 футболістів.

Вони з’ясували, що 53% з них мали зубну ерозію. При цьому 45% скаржилися на стан своїх зубів, а ще 7% визнали, що він вплинув на їхні тренування чи ігри.

40% із перевірених гравців мали карієс. Варто зазначити, що у їхній віковій категорії серед звичайного населення ця частка складає 30%.

Getty

На стан зубів футболістів може впливати дієта із великою кількістю цукру чи особливості дихання, припускають науковці

“Ці люди так багато у себе інвестують, що це відкриття стало несподіваним”, – сказав у коментарі BBC News один із дослідників професор Ян Нідлман.

“Є дві основні групи: в одних все просто катастрофічно, у них є серйозні абсцеси, що не дають їм грати чи тренуватися, – пояснює пан Нідлман. – А є ті, хто відчуває біль, що впливає на їхній сон чи чутливість під час їжі”.

Харчування – одне із головних пояснень такої тенденції. Дієта, що передбачає часте споживання солодкої чи кислої їжі під час тренувань, може потенційно спричинити карієс чи ерозію зубної емалі.

Крім того, науковці зазначають, що на стан зубів може вплинути і особливість дихання спортсменів: велика кількість повітря висушує ротову порожнину від слини, яка також захищає зуби.

За словами пана Нідлмана, футбольні клуби уже оголосили здоров’я зубів своїх гравців “головним пріоритетом” і проводять навчання для них.

Це вже не перше таке дослідження зі схожими результати. Так, результати обстежень спортсменів, що брали участь у Олімпійських іграх у Лондоні в 2012 році, свідчили про “вражаюче” поганий стан зубів олімпійських атлетів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *