Прокурор: за нападами в Парижі стоять три команди

Прокурор: за нападами в Парижі стоять три команди

  • 14 листопада 2015


AFP

Прокурор також розповів, що один з нападників народився у передмісті Парижа в 1985 році

Прокурор Парижа Франсуа Молен на прес-конференції розповів, що за нападами в Парижі ймовірно стоять три скоординовані команди. Кількість загиблих, за його словами, зросла до 129.

Серед постраждалих – 99 людей перебувають у критичному стані, сказав пан Молен.

Пан Молен також сказав, що нападників було семеро, а не восьмеро, як повідомляли раніше.

“Ми повинні з’ясувати, хто ці люди, хто їхні спільники, хто це замовив, звідки вони прийшли, як їх фінансували”, – сказав прокурор Парижа.

Прокурор, крім того, підтвердив, що арешти трьох людей в Брюсселі також пов’язані з нападами в Парижі.

Раніше почали з’являтися подробиці щодо нападників, які вчинили серію атак у Парижі минулої ночі.

Відомо, що один з них “був громадянином Франції, який вже мав справу з поліцією”. Крім того, у нападників, які здійснили атаку на стадіон, “були єгипетський та сирійський паспорти”.

Грецький міністр уже заявив, що власник сирійського паспорту потрапив до Євросоюзу через грецький острів Лерос у жовтні.

Тим часом кореспондент ВВС Френк Гарднер з посиланням на свої джерела в британському уряді повідомив, що нападники були членами ізольованої групи та їздили до Сирії.

Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казнев заявив, що після нападів у Парижі в країні вводяться додаткові заходи безпеки.

Загалом внаслідок атаки у ніч на суботу загинуло більше 120 людей. У лікарні після нападу потрапили близько 300 осіб, стан 80 з яких до цього часу оцінюється як важкий. Більше 50 вже виписали.

Getty

У суботу по всьому світі вшановують пам’ять загиблих у Парижі

Посилення заходів безпеки

У країні будуть посилені перевірки на кордонах: на дорогах, в поїздах і в аеропортах.

Для патрулювання вулиць будуть додатково залучені ще 1 тис. військовослужбовців, 230 поліцейських і два спеціальних підрозділи по боротьбі з тероризмом.

Після нападу на журнал Charlie Hebdo на початку року міністерство внутрішніх справ Франції вже збільшило кількість сил, які патрулюють вулиці, до 30 тис. людей.

Бернар Казнев додав, що місцевим префектурам в рамках режиму надзвичайного стану дали право запроваджувати комендантську годину на свій розсуд.

До четверга в країні заборонені масові заходи та спортивні змагання. Ейфелева вежа в Парижі також закрита для відвідування до спеціального розпорядження.

Ідентифікація нападників

AP

Один з нападників у Парижі був ідентифікований як громадянин Франції, повідомляє агенція AFP.

З посиланням на джерела у поліції, журналісти стверджують, що французом був учасник нападу на концертну залу Батаклан.

Раніше французькі ЗМІ повідомляли про те, що поліція по відбиткам пальців ідентифікувала серед нападників француза, який перебував у базах служб безпеки.

А газета La Liberation повідомляє про те, що у двох нападників, які брали участь у атаці на Стад де Франс виявили сирійський та єгипетський паспорти.

AP

Місто патрулюють поліцейські та військові

Паризька поліція оголосила у розшук автомобіль марки Seat з іноземними номерами GUT 18053.

Повідомляється, що машину розшукують через можливу причетність її власників до нападів у французькій столиці, які сталися напередодні.

Поліція рекомендує людям, які помітили цей автомобіль, не наближатися до нього.

“Головна мішень”

AP

Раніше угруповання “Ісламська держава” (ІД) опублікувало заяву, у якій взяло на себе відповідальність за атаки в Парижі та назвала Францію “головною мішенню”.

Ісламісти заявили, що напади були сплановані, щоб нагадати Франції, що вона залишається “головною мішенню”.

ІД відзначає, що угруповання вивчало місця нападу та здійснило атаки силами “вісьмох братів, які мали пояси з вибухівкою та штурмові гвинтівки”.

Про причетність “Ісламської держави” до нападів розповів і президент Франції Франсуа Олланд.

Він назвав атаки “актом війни” зі сторони ІД.

За даними Франсуа Олланда, напади були сплановані та організовані з-за кордонів Франції, однак усередині країни їм допомогаали.

Серія нападів

AP

Напади одразу у кількох районах Парижа сталися ввечері у п’ятницю

Повідомляється, що близько ста людей загинули в театрі Батаклан у центрі французької столиці. Озброєні люди захопили там багато заручників, після чого поліція пішла на штурм.

Ще кілька нападів сталися у ресторанах та барах, а також були вибухи поблизу стадіону Стад-де-Франс, де грали французька та німецька команди.

Getty Images

Вцілілі біля Батаклану

Рекомендації МЗС України

Українське МЗС

рекомендує українцям, які перебувають у Франції, “виявляти підвищену увагу і обережність, уникати місць масового зібрання людей, враховувати рекомендації сил безпеки та місцевих влад”.

“Якщо громадяни опинилися у місці, де скоєно терористичний акт, закликаємо не панікувати, оцінити найбільш безпечні шляхи та покинути приміщення, уникати натовпу, шукати захисту у правоохоронців та сил безпеки, укриття у безпечних приміщеннях, а також прагнути невідкладно повідомити про себе поліцію або посольство”, – йдеться у повідомленні МЗС.

Українське посольство перебуває у постійному контакті з французькою владою для того, щоб з’ясувати, чи були серед жертв нападів українці.

Відкрита

гаряча телефонна лінія для повідомлень від українців у Парижі.

“Друзі, якщо ви в Парижі – повідомте друзям і рідним, що з вами все добре!” – закликають в українському МЗС через Twiiter.

Безпеку посилили і в Україні, повідомив український президент Петро Порошенко.

“Провів нараду силових відомств. В Україні будуть вжиті посилені заходи безпеки в аеропортах, містах, запроваджено спецрежим на кордонах”, – написав він у Twitter.

AFP

Місця атак

  • Театр Батаклан, бульвар Вольтера 50, 11-й округ – захоплення заручників
  • Le Carillon, вулиця Алібер 18, 10-й округ – збройний напад
  • Le Petit Cambodge, вулиця Алібер 20, 10-й округ – збройний напад
  • La Belle Equipe, вулиця Шарон 92, 11-й округ – збройний напад
  • Райн біля стадіону Стад де Франс, Сен-Дені, північні околиці Парижа – вибух (за деякими повідомленнями, влаштований смертником) під час товариського футбольного матчу Франції проти Німеччини
  • Є повідомлення про стрілянину ще щонайменше в одному районі

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *