Спецоперація у Брюсселі: поліція затримала ще п’ятьох людей

Спецоперація у Брюсселі: поліція затримала ще п’ятьох людей

  • 23 листопада 2015


AFP

Антитерористичні рейди у Брюсселі та околицях тривають

Бельгійська поліція затримала ще п’ятьох людей під час спецоперацій, що тривають у Брюсселі та околицях, повідомив речник прокурора країни.

У неділю після рейдів у Брюсселі, Шарлеруа та Моленбеку поліція затримала 16 осіб.

Раніше у прокуратурі повідомляли, що поліція веде обшуки у ще п’ятьох будинках у районі Брюсселя та в районі іншого бельгійського міста – Льєж.

За повідомленнями, під час одного із обшуків правоохоронці вилучили 26 тисяч євро готівкою.

Підозрюваного у стрілянині в Парижі Салаха Абдеслама й досі розшукують.

У офісі федерального прокурора Бельгії заявили, що інцидент із автомобілем BMW неподалік Льєжа, у якому за деякими повідомленнями міг бути Абдеслам, не пов’язаний із спецоперацією, що триває.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Салах Абдеслам міг виїхати на BMW із Брюсселя і рухатися у напрямку Німеччини.

Брюссель патрулюють спільні сили армії та поліції

У Брюсселі зберігається найвищий рівень терористичної тривоги. Школи та метро залишаться зачиненими впродовж усього понеділка.

У вихідні у Брюсселі посилили заходи безпеки на тлі пошуків Салаха Абдеслама, якого підозрюють в участі у нападах в Парижі.

Прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель заявив, що влада побоювалася “нападів, схожих на ті, що відбулися у Парижі, коли кілька осіб одночасно влаштовують напади у різних місцях”.

Раніше міністр внутрішніх справ Бельгії Жан Жамбон заявив, що країні загрожує не лише Салах Абдеслам.

“Загроза є ширшою, ніж один підозрюваний у тероризмі”, – заявив міністр фламандському телебаченню VRT.

Проте не зовсім зрозуміло, чи мав на увазі бельгійський урядовець тих, хто брав участь у нападах у Парижі, або ж тих, хто міг планувати напади у Бельгії.

EBU

Брат розшукуваного нападника виступив на бельгійському телебаченні

Мохаммед Абдеслам, брат Брахіма Абдеслама, який підірвав себе під час нападу у Парижі, та розшукуваного нині Салаха Абдеслама, у неділю з’явився на бельгійському телебаченні, аби умовити свого брата здатися поліції.

У неділю, як і напередодні, солдати разом із поліцією патрулювали вулиці Брюсселя.

Багато громадських місць у зазвичай людній бельгійській столиці були порожні, бо жителі Брюсселя прислухалися до закликів влади уникати великих скупчень.

“Наче ми у стані війни”, – розповіла BBC Newsnight про свої враження від останніх днів у Брюсселі шкільна вчителька Надін Роса-Росса.

Поки що бельгійська влада висунула звинувачення трьом людям, який підозрюють у нападах в Парижі, відповідальність за які взяла “Ісламська держава”.

За повідомленнями французьких ЗМІ, напади здійснили дев’ятеро бойовиків, семеро з них загинули у ніч нападів.

Наскільки стало відомо ВВС, інший можливий учасник нападів, фото якого французькі правоохоронці оприлюднили у неділю, раніше прибув до Греції під ім’ям Маль-Махмуд.

Кореспондент ВВС Ед Томас порівняв фото, розповсюджені французькою поліцією, із документами чоловіка, який прибув на грецький острів Лерос 3 жовтня. Французька поліція запитала більше інформації про чоловіка, якого вважають третім можливим нападником-самогубцем, ціллю якого 13 листопада був “Стад де Франс”.

Десять днів тому під час нападів у Парижі загинули 130 людей, ще 350 поранені.

PA

Британський прем’єр відвідав місце одного із нещодавніх нападів у Парижі

Британський прем’єр Девід Камерон проведе у Парижі переговори із президентом Франції Франсуа Олландом, аби скоординувати зусилля у боротьбі із “Ісламською державою”.

Вони відвідали концертний зал “Батаклан”, де 13 листопада внаслідок нападу загинули щонайменше 89 людей.

Французький уряд повідомив, що авіаносець “Шарль де Голль” перебуватиме у східній частині Середземного моря. Він готовий долучитися до операції проти ІД у Сирії.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *