В Сирії розбомбили гуманітарну колону – правозахисники

В Сирії розбомбили гуманітарну колону – правозахисники

  • 25 листопада 2015


AFP

Турецька правозахисна організація Humanitarian Relief Foundation (IHH) у середу ввечері повідомила про авіаудар по гуманітарній колоні на кордоні Туреччини та Сирії. За заявою правозахисників, колону розбомбили російські літаки.

Підтвердження цих даних з незалежних джерел не надходило.

Як зазначається, колона прямувала у місто Азаза на півночі Сирії, що перебуває під контролем сирійських повстанців.

Правозахисники виклали на своїй сторінці у Facebook фотографії палаючих вантажівок та людей у пожежній формі, які гасять вогонь. “Загони самооборони працюють на землі після того, як російські військові літаки вдарили по вантажівці з гуманітарною допомогою. Аазаз, Сирія”, –

йдеться у підписі до фотографій.

Повідомляється, що внаслідок нальоту загинули до 10 людей, більшість з них – водії вантажівок.

Перед цим агенція

Reuters з посиланням на представника IHH Мустафу Озбека відзначала, що внаслідок ймовірного авіаудару загинуло троє людей. Хто саме наніс авіаудар пан Озбек не знав.

А турецька газета Hurriyet наводить слова польового командира сирійських повстанців Зекерії Карслі, який стверджує, що бомбардування здійснили саме російські літаки. “Конвой з гуманітарною допомогою був атакований російськими військовими літаками”, – говорить він. Як саме він встановив приналежність літаків, командир не уточив.

При цьому Hurriyet зазначає, що раніше авіаудари по цьому району наносили сирійські ВПС.

РФ поки ніяк не прокоментувала ці повідомлення.

Оприлюднення записів

Reuters

Турецький винищувач F-16

Також у середу турецькі військові

оприлюднили аудіозапис, на якому, як стверджується, чути попередження російському бомбардувальнику Су-24 перед тим, як він був збитий турецьким винищувачем F-16.

На записі чоловічий голос англійською мовою попереджає: “Ви наближаєтеся до повітряного простору Туреччини… Змініть напрямок. Негайно поверніть в південному напрямку”, – каже чоловік.

Російський бомбардувальник Су-24 був збитий у вівторок в районі сирійсько-турецького кордону – за твердженнями турецької сторони, після перетину кордону та неодноразових попереджень.

Пілоти катапультувалися, але командир екіпажу Олег Пєшков загинув у повітрі внаслідок обстрілу з землі.

Штурману Костянтину Мурахтіну вдалося приземлитися і дістатися до військовослужбовців сирійської урядової армії.

Під час пошуково-рятувальної операції російська армія зазнала нових втрат – був підбитий і пізніше підірваний вертоліт Мі-8, загинув морський піхотинець Олександр Позиніч.

В інтерв’ю російському телебаченню Костянтин Мурахтін

заявив, що його літак не міг порушити турецький повітряний простір. Він також сказав, що екіпажу не надходили попередження від турецького винищувача.

“З нетерпінням чекаю, коли випишуть, щоб відразу повернутися в лад. Буду просити командування, щоб мене залишили на цій авіабазі. Я зобов’язаний повернути боржок за командира”, – цитують російські ЗМІ пана Мурахтіна

Жорстка риторика

Getty

Реджеп Таїп Ердоган і Володимир Путін на саміті “двадцятки” в Анталії, всього за дев’ять днів до того, як був збитий Су-24

Попри розмови про небажання посилювати напругу у відносинах з країнами, офіційні особи обох сторін у середу вдалися до жорстких заяв.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров припустив, що інцидент є “спланованою провокацією” та звинуватив Туреччину у підтримці угруповання “Ісламська держава”.

Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав дії Росії в Сирії “гнобительськими” через підтримку президента Башара Асада у громадянській війні там.

Тим часом кількасот людей людей взяли участь у акції протесту біля посольства Туреччини в Москві. Будівлю закидали камінням, яйцями і банками з фарбою.

Демонстранти повибивали скло у кількох вікнах будівлі, після чого розійшлися. Поліція не втручалася і нікого не затримувала.

Як повідомив Російській службі Бі-бі-сі прес-аташе посольства Орхан Газігіль, у вікна летіли і пляшки, і працівники дипвідомства боялися пересуватися коридорами.

Сергій Лавров запевнив, що Росія не збирається вводити санкції щодо турецького бізнесу. Однак прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв сказав, що через інцидент з літаком можуть постраждати спільні російсько-турецькі проекти.

“Ці втрати буде важко відновити, їхнім прямим наслідком може стати відмова від цілого ряду важливих спільних проектів і втрата турецькими компаніями своїх позицій на російському ринку”, – попередив глава російського уряду.

А голова анексованого Росією Криму Сергій Аксьонов заявив, що півострів взагалі відмовляється від співпраці з турецьким бізнесом і придбання турецьких товарів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *