Чеський пірат розкаявся і став YouTube-сенсацією

Чеський пірат розкаявся і став YouTube-сенсацією

  • 27 листопада 2015


FILMZLIC INCOMPANY

Якуб грає самого себе у фільмі, який розповідає історію його злочину

У Чехії Якуб Ф., засуджений за незаконне поширення програмного забезпечення, отримав незвичайний вирок.

Суд ухвалив стягнути з нього величезний штраф, але погодився замінити його участю 30-річного Якуба у відеосюжеті, який засуджує піратство за умови, що відео набере не менше 200 тисяч переглядів у мережі.

Якуб також уклав позасудову домовленість із низкою фірм, чиї права інтелектуальної власності він порушував. Вони в свою чергу погодилися не подавати проти нього нові судові позови.

Підсудний також отримав три роки умовно.

Компанії, які постраждали через дії Якуба, включно з Microsoft, HBO Europe, Sony Music і 20th Century Fox, оцінюють завдані їм збитки у десятки тисяч доларів. Тільки Microsoft оцінив свої втрати у 5,7 млн чеських крон (220 тис. доларів).

При цьому всі компанії погодилися, що Якуб ніколи не зможе виплатити такі суми.

Вони згодилися на отримання незначної суми та співпрацю Якуба у створенні відеосюжету про шкідливість піратства.

Однак при цьому вони заявили, що їхня відмова від судових позовів набуде чинності лише після того, як відеосюжет набере не менше 200 тисяч переглядів за два місяці з моменту його публікації на цьому тижні.

FILMZLIC INCOMPANY

Відео стрімко набирає перегляди

Метою такої умови було отримати підтримку від самого Якуба у поширенні відео.

Чеська PR-компанія спільно з юристами, що представляють позивачів, створила від імені Якуба сайт, на якому розмістили відео. Воно супроводжується письмовим коментарем Якуба чеською: “Я думав, що нічого поганого не роблю. Я думав, що це не зашкодить великим компаніям, я вірив, що мене ніхто не помітить”.

У відеосюжеті Якуб, який не отримував фінансового зиску від своєї незаконної діяльності, попереджає таких самих дрібних піратів, що їх також можуть зловити. Якуб розміщував у файлообмінних мережах копії операційних систем Windows 7 і 8, а також інше програмне забезпечення.

Фільм під назвою “Історія мого піратства” вже переглянули 135 тисяч разів. У ньому йдеться про те, як Якуб розважався, поширюючи незаконні копії програм, а потім його вистежила і викрила поліція. Якуб грає в ньому самого себе, стрічку знімали у нього вдома.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *