Волонтери за допомогою мистецтва реабілітують бійців АТО

Чим відрізняється державна реабілітація бійців АТО, і які нові методи можуть запропонували волонтери

Про це «Громадському радіо» розповіла Віталіна Маслова, автор ідеї творчої реабілітації, керівник проекту по реабілітації учасників АТО «Творча криївка».

Проект «Творча криївка» базується на методі творчої реабілітації бійців, що повернулися із зони проведення АТО. За рік існування проекту, у реабілітації взяли участь 160 учасників АТО. Крім того, близько 400 військових взяли участь у різних соціальних заходах, які були спрямовані на адаптацію та скорішу соціалізацію в суспільстві.

Віталіна Маслова

Віталіна МасловаЗображення: Громадське радіо

«Проект почався з того, що ми комплексним підходом, який базується на заняттях творчістю, перебування на природі і спілкуванням учасників бойових дій між собою. Почали працювати з учасниками Майдан. Після Майдану ми деякий час працювали під Києвом у селі, комфортних котеджах. Нажаль, до цієї роботи нам довелося повернутися восени 2014 року. З того часу ми не припиняли свою діяльність. У наших 19-ти заїздах творчої реабілітації узяли участь 160 учасників АТО. Крім того, ми проводимо соціальні заходи в містах, де є скупчення військових — це танці, знайомства, пленери, пікніки. В цих заходах взяли участь близько 400 чоловік. Ще ми працюємо з родинами», — розповіла Віталіна Маслова.

На виставку завітали і бійці, що пройшли творчу реабілітацію

На виставку завітали і бійці, що пройшли творчу реабілітаціюЗображення: Громадське радіо

Заїзди творчої реабілітації проходять в курортній місцевості, що сприяє швидкому відновленню сил бійців. Крім того, за словами координаторки проекту, тільки 6 частина вартості заїзду вноситься грошима, решту — доброчинці роблять власними силами. Під час занять, бійці малюють навколишню дійсність так, як її бачать вони. Більшість з них до цього жодного разу не малювали.

«Ми працюємо в курортній місцевості. З 19 заїздів, 16 пройшли в Карпатах, і 3 заїзди ми зробили на морі. Ми працюємо в тій природі, яка сприяє і оновленню душевних сил, і фізичних. Наші всі проекти – волонтерські. Весь цей час, близько року, ми працюємо на внесках, які роблять звичайні люди. Люди вносять свої благодійні внески не лише фінансово. Якщо порахувати вартість одного заїзду, то грошима вноситься тільки 6-та частина, ⅚ вносять люди через свою діяльність. Наприклад, садиби і готелі, на базі яких ми працюємо, нам власники надають безкоштовно, якщо ми в селі проводимо свої заняття, то сусіди запрошують нас на обід», — каже координаторка проекту.

Організатори проекту зібрали виставку картин, намальованих бійцями АТО на реабілітації, і проїхали з нею Україною вже понад 3 000 кілометрів. Цим вони намагаються привернути увагу суспільства та держави до програм реабілітації бійців, що повернулися з АТО.

Результати творчої реабілітації

Результати творчої реабілітаціїЗображення: Громадське радіо

«Зробили виставковий марафон. Доїхавши до Києва, ця виставка проїде більше 3 000 кілометрів. Перша задача — це актуалізація проблеми, відсутності адекватної державної програми реабілітації учасників війни. Тому що, нажаль, у нас розходять думки. Тому що держава офіційно заявляє, що у нас все добре у галузі реабілітації бійців. Ми бачимо, що це не так. Ефективних методів не пропонують у тих санаторіях, що виграли по тендеру, хлопці туди їхати не хочуть. А в нас черга на 3 заїзди вперед», — говорить Віталіна Маслова.

«Громадському радіо» поспілкувалося з Валентином Гонтарем, бійцем, який пройшов курс творчої реабілітації. 

Валентин Гонтар

Валентин ГонтарЗображення: Громадське радіо

«Был ранен 10 августа прошлого года при первом штурме Иловайска. Полгода лежал в госпиталях, а потом ребята отправили меня, почти насильно,  на реабилитацию. Я не хотел ехать, потому что меня пугало само словосочетание «творча реабилитация». Это уникальный проект, это непередаваемо. Мы тогда под Иловайском сильно потерпели. Был ближний контакт огневой, плюс полгода госпиталей. Домой приехал, результат заметили все родные. Мама тогда звонила Виталине, благодарила ее», — разповів Валентин Гонтар.

За словами координаторки проекту, Віталіни Маслової, творчу реабілітацію можуть пройти всі бійці та їх родини. Для цього потрібно написати на сторінку «Творча криївка» у мережі Facebook, або ж подзвонити за номером.

«Нехай шукають в мережі Facebook нашу сторінку «Творча криївка» і пишуть нам повідомлення. Якщо вони не користуються інтернетом, то можуть мені подзвонити за номером: 096-277-52-20», — сказала Віталіна Маслова.

Катерина Кадер з Харкова для «Громадського радіо»

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *