Росіяни в Анталії: “усі завмерли в очікуванні”

Росіяни в Анталії: “усі завмерли в очікуванні”

Ольга Івшина
Російська служба Бі-бі-сі, Анталія

  • 30 листопада 2015

В Анталії проживає понад 40 тис. вихідців з Росії

У спільнотах російськомовних жителів Анталії популярною стає новина про те, що росіян буде евакуювати спеціально надісланий підводний човен.

Нещодавно в одній зі спільнот з’явилося повідомлення, що субмарина пристане до одного з пляжів міста опівночі. Для того, щоб потрапити на борт, потрібно пред’явити російський паспорт і документи на проживання в Анталії.

“Хтось прийняв цей жарт всерйоз і поширив новину. А найбільші панікери навіть почали збиратися з документами на пляж. У підсумку виявилось, що це, звичайно, гумор. Всі посміялися і обстановка трохи розрядилася”, – розповідає голова товариства російської культури і мистецтва в Анталії Ірина Балджи.

Вимкнути телевізор?

Останній тиждень співвітчизники буквально завалюють її дзвінками і розпитуваннями про події у російсько-турецьких відносинах. У прямому сенсі в чергу за коментарями шикуються представники ЗМІ, в основному турецьких.

“Паніка серед російськомовного населення безумовно існує. Але причина цієї паніки в тому, що люди занадто багато дивляться російські канали. У реальності нічого нам тут не загрожує, на вулиці ніхто нас не ловить, претензій не пред’являють”, – відзначає пані Балджи.

За її словами, поставити крапку в російсько-турецькій кризі активно намагаються діти, влаштовуючи змагання і невеликі бійки. Але і такі сутички є скоріше жартівливими і найчастіше закінчуються спільним чаюванням.

“Завмерли в очікуванні”

В самій лише Анталії проживає понад 40 тис. вихідців з Росії. І для них криза у відносинах Анкари і Москви – не тільки політична, але й особиста історія.

Директор російської школи сподівається на врегулювання конфлікту найближчим часом

“Всі приголомшені таким розвитком подій, всі в шоці і завмерли в очікуванні”, – каже директор російської школи в Анталії Ірина Шабаринська.

Більшість з 300 учнів цієї школи – діти від змішаних російсько-турецьких шлюбів. На базі старших класів існує академія туризму, в якій навчаються і турецькі хлопці.

Жодних конфліктів поки що не виникало, зазначає директор. Всі заняття відбуваються за розкладом, а політичні питання на уроках намагаються не чіпати.

Але на перервах і після уроків і батьки учнів, і вчителі обговорюють питання, далекі від навчальної програми. Як реагувати на заяви російського МЗС? Якою буде відповідь Туреччини на санкції з боку Росії? І головне, що робити? Але відповідей на ці питання, здається, не знає ніхто.

“Поки що заяв про те, щоб переводитися чи йти зі школи, не надходило, хоча всі дуже переживають, звичайно. Ми дуже сподіваємося, що до крайніх заходів не дійде. Адже діти вчаться в нашій школі роками. Їм не хотілося б кудись переїжджати. Будемо вірити в мудрість політиків з обох сторін “, – говорить пані Шабаринська.

Заморожені плани

Цей Новий рік Хакан Аріджі з дружиною Оксаною збиралися зустріти в Москві – хотіли провідати родичів у Росії. Але замість того, щоб пакувати валізи, Хакан з цікавістю і смутком дивиться фотографії засніженого Сибіру в моєму телефоні.

Плани щодо поїздки в Росію йому доведеться відкласти на невизначений термін.

З 1 січня 2016 Росія призупиняє дію безвізовий режим з Туреччиною. А за даними посольства Туреччини в Москві, чимало громадян Туреччини, які намагаються в’їхати в Росію, розвертають на кордоні без пояснення причин вже зараз.

“Як можна наказувати людям їхати чи не їхати? Мені здається, це жахлива ситуація для обох сторін. Нікому вона не принесе користі”, – обурюється пан Аріджі.

Родичі з Москви дзвонять Хакану та Оксані ввечері. Кілька днів розмова не клеїлася. Але сьогодні вони вирішили просто не обговорювати те, що показують в новинах, і бесіда пішла.

Аріджі сподіваються, що спільну мову незабаром вдасться знайти і президентам Росії і Туреччини. Втім, поки що навіть сам факт їхньої розмови або зустрічі під великим питанням.

Політизовані гранати

За випадковим збігом обставин, щойно відносини Москви і Анкари загострилися, Росспоживнагляд заявив про “виявлені невідповідності вимогам якості та безпеки” низки турецьких товарів.

Подібні історії вже траплялися з грузинськими винами, молочною продукцією з Литви, цукерками з України та продукцією інших країн, з якими у Росії на певному етапі псувалися стосунки.

Росіяни побачать турецькі помідори на прилавках, вочевидь, нескоро

Список турецьких товарів, які потраплять під санкції Москви, поки що невідомий. Але особливу увагу Мінсільгосп Росії і Росспоживнагляд зараз приділяють вивченню складу турецького м’яса, риби, овочів і фруктів.

Чи стануть гранати, поряд з іншими фруктами, знаряддям у політичному протистоянні? Думки продавців про наслідки російських санкцій розділилися.

“Дуже погано, що ми посварилися з Росією”, – каже мені продавець на ім’я Ерхан, – Адже це один з наших основних ринків збуту. Сподіваюся, що виправиться ситуація”.

Але сусід Ерхана впевнений, що російські санкції Туреччини майже не торкнуться.

“Якщо не можна продавати фрукти в Росію – будемо торгувати з Європою. У Туреччині фрукти ростуть цілий рік, і ми знайдемо, кому їх продати. А ось Росії варто було б потурбуватися про те, що вона буде їсти”, – каже торговець Рашид.

Експерти відзначають, що можлива заборона на ввезення фруктів з Туреччини може призвести до зростання цін на 25-30% на деякі товари.

До останнього часу Туреччина лідирувала у постачаннях в Росію томатів (на країну припадає більше половини імпортних помідорів) і цитрусових (близько 20% від загального імпорту в цій категорії).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *