У Білорусі із подарунків женихів стягуватимуть податок

У Білорусі із подарунків женихів стягуватимуть податок

Тетяна Мельничук
bbcrussian.com, Мінськ

  • 2 грудня 2015


EPA

Грошей у білоруській скарбниці стає все менше

Панночки й пані, які отримали подарунки від залицяльників, мають сплатити податок, якщо подарунків за рік збереться більше, ніж на 2 430 доларів США.

Прибутковий податок, як роз’яснює білоруське міністерство з податків і зборів (МПЗ), стягують із суми, що перевищує дозволені 43 660 тисяч рублів, оскільки як женихи, так і залицяльники ще не є близькими родичами.

Родичам білоруський закон дозволяє робити і приймати подарунки без звіту перед податковою – хіба що у занадто щедрого дарувальника контролюючі органи можуть поцікавитися: у який це спосіб він так розбагатів?

Порада від гумориста

“Мої жінки, котрим я дарую подарунки, ніколи такий податок не платитимуть!” – категорично заявляє Євген Крижанівський, відомий білоруський актор і головний режисер Мінського театру сатири і гумору “Христофор”.

Завтра, о 19 годині, у мене буде секс. Якщо секс буде хороший, хочу подарувати їй кольє. Якщо поганий – нічого не подарую. І нехай податкова йде і контролюєАктор Євген Крижанівський

Втім, додає: “Я не дарую коштовних подарунків – бо скупий від народження”.

Посилаючись на досвід друзів і знайомих, пан Крижанівський стверджує: коштовні подарунки перепадають зазвичай коханкам. А чи до снаги фіскальному відомству виявити потаємні сердечні зв’язки?

“Платники податків мають бути чесними перед рідною державою! Ну, це вже ні на що не схоже, коли податкова поліція дізнається, що щось десь комусь якось … Тому чоловік, який йде до коханки, має зателефонувати до податкової та попередити: завтра, о 19 годині, у мене буде секс. Якщо секс буде хороший, хочу подарувати їй кольє. Якщо поганий – нічого не подарую. І нехай податкова йде і контролює. Тут все має бути прозоро, друзі мої, адже у нас демократична країна!”, – додає гуморист.

“А якщо серйозно, то я шокований таким податком. А як з артиста стягнути податок за отриманий букет квітів? Скільки квіти наразі коштують? І скільки букетів за рік збереться … Нехай собі артист сплачує податок”, – дивується пан Крижанівський.

Облік на весіллі

Тим часом, начальник управління оподаткування громадян, декларування доходів та майна МПЗ Білорусі Андрій Ковалевський нещодавно лише уточнив норму, яка діє від початку року відповідно до податкового кодексу країни.

Виявилося, що білоруські громадяни і не здогадувалися, які сокровенні сфери їхнього буття вже регламентовано суворим законом.

“2500 доларів за рік – це щедро? – дивується з приводу роз’яснень податківців інтернет-користувач Satan. – Наречений за рік може стільки “просадити” у мінських шинках, відвідуючи їх з дівчиною лише двічі на місяць”.

Пропоную нараховувати податок з подарунків друзів на день народження. Вони теж не родичі”Дописувач соцмереж Капер

“Наречений не свояк, а от податковий інспектор більше, ніж рідний батько … Дожилися”, – бурчить kurier.

“Пропоную нараховувати податок з подарунків друзів на день народження. Вони теж не родичі”, – іронізує на форумі користувач на ім’я Капер.

“Капер”, мабуть, пропустив численні роз’яснення податківців про те, що подарунки від друзів давно підлягають обліку та контролю.

Ще в серпні, наприклад, відповідальний посадовець податкового відомства Михайло Рассолько застерігав через пресу: запам’ятовуйте, скільки на весіллі дарували близькі родичі, а скільки друзі та інші гості.

“Коли громадянин у декларації про доходи та майно вказує, що квартиру придбано за кошти, отримані як подарунок на весілля, податкові органи з’ясовують, яку суму подарували близькі родичі. Це роблять для того, щоб підрахувати, яку суму подарували неблизькі родичі та друзі. І з цієї суми, якщо вона перевищує 43 млн 660 тис. рублів, необхідно сплатити податок тому, хто отримав гроші”, – пояснив державний службовець.

Ні дати, ні взяти

Цей рік приніс білорусам ще кілька нових податків.

Наприклад, “податок на борги”. Якщо у податковій ви заявили, що на велику покупку перехопили грошей у сусіда чи в іноземному банку, то сума боргу обкладається прибутковим податком (у Білорусі він єдиний і становить 13% від будь-якого виду доходу).

Податок обіцяють повернути – коли ви доведете, що повернули борг. Щоправда, сплачені до казни білоруські мільйони навіть за короткий час відчутно втратять свою купівельну спроможність, і в доларовому еквіваленті або в перерахунку “на хот-дог” повернеться менше. Хіба ж це не стимул жити без боргів?

“Податок на дармоїдство” зобов’язує кожного, хто не сплачував податок на прибуток впродовж 183 днів, сплатити 3 млн 600 тис. (Це трохи більше 200 доларів за теперішнім курсом) за “неучасть у фінансуванні державних витрат”. У серпні цього року, як повідомляє МПЗ, 55 білорусів заявили, що готові здійснити таку оплату; за добровільний жест вони отримають знижку 10%.

З 1 квітня наступного року почне працювати норма, яка передбачає податок на доходи з депозитів. Якщо кошти пролежали на рубльовому внеску менш року або на валютному – менше двох, то доведеться сплатити 13% з “відсотків” за депозит.

Нові податки неминучі

Білоруські високопосадовці лякають громадян то податком на виїзд за кордон – мовляв, їдеш за імпортними товарами, залиш в країні 100 доларів; то обговоренням можливого мита на покупки в іноземних інтернет-магазинах; то новими ставками на утримання тварин …

Наступного року запланували переглянути податки для бізнесменів, що працюють за схемою спрощеного оподаткування – перехід на стандартну схему збільшить податкове навантаження на такі підприємства.

Запровадження нових податків – неминучий захід за відсутності реформ, структурної перебудови економіки, підкреслює мінський економіст Антон Болточко.

В Білорусі порівняно з іншими країнами середнє податкове навантаження, пояснює фахівець. Але діючі в країні ставки в умовах макроекономічної нестабільності призводять до скорочення кількості платників податків.

“Платники або йдуть з ринку, або переходять у “сірі” схеми”, – зауважує Антон Болточко.

Податок з Нобелівської премії

Найбільша сума податку на прибуток, яку сплатили в Білорусі цього року, – 27,8 млрд рублів (близько 1 млн 809 тис. доларів на момент сплати за доходи, отримані у 2014-му).

Reuters

Податкова поки що не вирішила, чи оподатковувати Нобелівську премію Світлани Алексієвич

Білоруські мільйонери широкому загалу невідомі, а про людину, яка сплатила майже 14% від суми всіх податків на прибуток в країні, МПЗ розповіло лише, що це житель Мінської області, свій прибудок він отримав від продажу активів підприємства.

Чи оподаткують Нобелівську премію, яку отримала білоруська письменниця Світлана Алексієвич, у міністерстві поки що не вирішили.

“Все розглядатимуть індивідуально”, – заявив агентству БелаПАН керівник відділу інформаційно-роз’яснювальної роботи міністерства з податків і зборів Сергій Шкут.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *