Чи предки людей “вбивали котів”?

Чи предки людей “вбивали котів”?

  • 2 грудня 2015


SPL

Шаблезубі тигри були величиною з сучасного лева

Археологічні дані свідчать, що наші давні предки могли знищувати великих тигрів з іклами, пише кореспондент ВВС News Хелен Бріггс.

Шаблезубі тигри жили поміж давніх людей та могли бути запеклими ворогами, вважають науковці.

Кілька котячих зубів та шматок плечової кістки виявили на стоянці первісних людей в Німеччині, відомій найдавнішими знахідками людських списів для полювання.

Рештки тварини, яким близько 300 тисяч років, описали як “захоплюючі”.

Шаблезубих тигрів також називають шаблезубими котами. Хижак мав величезні зуби, які використовував для розривання плоті.

Доктор Джорді Серанджелі з німецького університету Тубінген вказує, що науковці вперше довели, що шаблезубі тигри жили у Європі поміж первісних людей.

“Можна казати, що люди та шаблезубі тигри 300 тисяч років тому жили в одному ареалі, в одному ландшафті”, – заявила вона ВВС.

“Люди були мисливцями, але вони були не одні, вони мали себе захищати від усіх м’ясоїдних”, – додала науковець.

Люди-мисливці

Гейдельберзька людина була першим видом людей, які використовували дерев’яні списи.

Просіювання кісток тварин на їхніх стоянках вказує, що вони використовували списи для полювання на таких тварин, як кінь чи олень.

Знайдені зуби та частина плечової кістки шаблезубого тигра

Остання знахідка п’ятьох зубів та кісток двох особин шаблезубого тигра на колишній вугільній шахті Шонінген біля Ганновера дає нових погляд на небезпеки, з якими стикались первісні люди.

“Відкриття показує можливі щоденні виклики, з якими стикалась люди й допускає, що дерев’яні списи могли використовувати не тільки для полювання, а й як зброю самооборони”, – вказано у звіті науковців у Журналі еволюції людини.

Плечова кістка кішки, перероблена людьми у подобу молотка, стала першим таким прикладом у світі, вважають вчені.

“Вбивали котів”

Доктор Марк Робертс працює археологом на Боксгрувській стоянці на півдні Англії, яка відома як одне з найстаріших у Британії місць проживання Гейдельберзької людини 500 тисяч років.

Він наголошує, що докази вказують, що саме первісні люди вже були хижаком свого часу, вони могли безперешкодно вбивати та розбирати жертву без конкуренції.

“Але не зрозуміло, чи люди того часу використовували зброю для вбивства шаблезубих тигрів”, – вважає науковець.

“Якщо б було чітко показано, що первісні люди могли вбивати шаблезубих тигрів, це було б дуже цікаво, проте без більшої кількості кісткового матеріалу це довести неможливо”, – додав доктор Робертс.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *