Софія Андрухович стала лауреатом польської літературної премії

Цьогорічним лауреатом Премії імені Джозефа Конрада стала українська письменниця та перекладач Софія Андрухович. Про це інформує VIDIA з посиланням на сайт Польського інституту в Києві.

Фото: starylev.com.ua

Софія Андрухович – письменниця, перекладач та публіцист. Народилася в Івано-Франківську. Автор прозових книжок «Літо Мілени» (2002), «Старі люди» (2003), «Жінки їхніх чоловіків» (2005), «Сьомга» (2007) та багатьох публікацій у пресі.

За свіжий роман «Фелікс Австрія» вона отримала дві відзнаки – премію «Книга року BBC» та премію Фонду Лесі та Петра Ковалевих (США) 2015 року.

Дві книги Софії Андрухович – «Жінки їхніх чоловіків» та «Сьомга» – вийшли друком в Польщі у видавництві «Czarne». «Фелікс Австрія» готується до друку в Польщі та Австрії.

Перекладає з польської та англійської мов. Зокрема, у її перекладі вийшли книги Джоан Роулінґ, Мануели Ґретковської, Ніка Дейвіса, Ґреґора Далласа, Пітера Тейлора, Дженіфер Еґан і Айн Ренд.

Цього року переможця Премії імені Джозефа Конрада обирали з-поміж 63 номінантів. До шорт-листа, окрім Софії Андрухович, увійшли також поет, перекладач і літературознавець Остап Сливинський та поет і письменник Олексій Чупа.

Лауреат премії отримує грошову нагороду в розмірі 3000 євро та піврічне стажування в Польщі в межах стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща GAUDE POLONIA від Національного центру культури у Варшаві.

Літературна Премія імені Джозефа Конрада заснована 2007 року Польським Інститутом у Києві й присуджується українському письменнику за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, ламання стереотипів та універсальність змісту.

Софія Андрухович стала п’ятим лауреатом цієї премії. До неї її отримали Тарас Прохасько (2007), Сергій Жадан (2009), Наталка Сняданко (2011) і Таня Малярчук (2013).

Нагадаємо, білоруська лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич в знак солідарності з Надією Савченко подарувала їй свої книги та написала лист підтримки.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *