ФБР розслідує напад у Каліфорнії як теракт

ФБР розслідує напад у Каліфорнії як теракт

  • 4 грудня 2015


Getty

У ФБР кажуть, що розслідують повідомлення про те, що одна із нападниць присягнула на вірність “Ісламській державі”

Напад у місті Сан-Бернардіно у американському штаті Каліфорнія розслідують як терористичний акт, заявили у ФБР.

За словами директора бюро Джеймса Комі, існують свідчення того, що подружжя, яке атакувало соціальний центр, було радикалізоване, а потенційними натхненниками нападників могли стати іноземні екстремістські організації.

Заява ФБР пролунала невдовзі після того, як стало відомо, що нападниця – Ташфін Малік – присягнула на вірність екстремістському угрупуванню “Ісламська держава”

Жінка залишила запис, у якому висловлює підтримку лідеру угруповання, на сторінці у Facebook під чужим ім’ям. Наразі запис недоступний.

У ФБР заявили, що також розслідують ці повідомлення.

В результаті нападу в Сан-Бернардіно загинули 14 людей, ще 21 зазнали поранень.

Reuters

Напад у Сан-Бернардіно забрав життя 14 людей

Поліція досі не називає мотивів нападників, але не виключає, що мова може йти про екстремізм.

Як повідомив заступник директора ФБР у Лос-Анджелесі Девід Боудіч, неподалік соціального центру, на який здійснили напад, правоохоронці виявили у сміттєвих баках мобільні телефони. Наразі слідчі аналізують дані із телефонів, аби, можливо, визначити мотиви атаки.

Тривала підготовка

Ташфін Малік і її чоловік Саєд Різван Фарук загинули в перестрілці з поліцією.

Під час обшуку у будинку Малік та Фарука поліція виявила склад зброї, включно із вибухівкою і обладнанням для її виготовлення, різноманітним стрілецьким озброєнням і набоями.

Під час обшуку також з’ясувалося, що нападники заздалегідь знищили жорсткі диски усіх своїх комп’ютерів, а також решту електронної техніки.

Слідчі водночас кажуть, що, за деякими даними, незадовго до нападу Фарук сперечався із одним із колег, що назвав іслам “небезпечною релігією”.

California Department of Motor Vehicles

Саїд Фарук народився і виріс у США

Поліція вважає, що напад на центр допомоги людям із проблемами розвитку, у якому на той момент перебували від 75 до 80 людей, спланували заздалегідь. Очільник місцевої поліції Джаррод Бергуан каже, що пара могла планувати здійснити ще один подібний напад.

“У них безумовно була якась мета. Це ми знаємо. Ми не знаємо, у чому вона полягала. Ми не знаємо, чи збиралися вони із самого початку напасти на цей центр, чи щось змусило їх почати діяти негайно”, – заявив заступник директора бюро ФБР у Лос-Анджелесі Девід Боудіч.

Саїд Фарук народився у США, у місті Чикаго, його батьки прибули до країни із Південної Азії.

Ташфін Малік народилася в Пакистані, але більшість життя провела у Саудівській Аравії, де і познайомилася із майбутнім чоловіком.

Кореспонденти зазначають, що подружжя нічим, окрім щоденних відвідин мечеті, не виділялася на тлі інших сусідів. Знайомі характеризували їх як виключно ввічливих, неконфліктних і добропорядних людей, які ніколи не мали проблем із законом.

За даними поліції, обидва раніше не мали проблем із законом.

У подружжя залишилася шестимісячна донька.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *