Родичі нападників у Каліфорнії “шоковані” інцидентом

Родичі нападників у Каліфорнії “шоковані” інцидентом

  • 5 грудня 2015


AP

29-річна Ташфін Малік і 28-річний Саєд Фарук познайомилися через інтернет. Пара побралася у Саудівській Аравії, після чого жінка переїхала до чоловіка у США

Адвокати, що представляють родину двох нападників на соціальний центр у каліфорнійському місті Сан-Бернардіно, заявили, що родичі “у цілковитому шоці” через інцидент.

Як зазнчили адвокати, близькі нападників не мали ані найменшої підозри, що Саєд Різван Фарук та його дружина Ташфін Малік були здатні на подібну атаку.

Адвокати родини також застерегли від завчасних висновків – після того, як ФБР напередодні заявило, що розслідує інцидент як “терористичний акт”.

У стрілянині, що сталася цієї середи у центрі допомоги людям із проблемами розвитку у містечку на півдні штату, неподалік Лос-Анджелеса, загинули 14 людей, ще 21 людина постраждала.

Самі 29-річна Ташфін Малік та 28-річний Саєд Фарук загинули у перестрілці із поліцією.

“Дбайлива і тиха” дружина

Адвокати родини нападників наголосили, що не існує жодних доказів того, що подружжя сповідувало екстремістські погляди.

Сестра Саєда Факура – Сайра Кхан розповіла у коментарі телеканалу CBS: “Я ніколи не могла уявити, що мій брат і моя невістка могли зробити щось подібне, особливо зважаючи на те, що вони були щасливі у шлюбі, у них була чудова шестимісячна донька”.

Родичі кажуть, що у Фарука були друзі, а Малік описують як “дбайливу і тиху” дружину.

Саїд Фарук народився у США, у місті Чикаго, його батьки прибули до країни із Південної Азії. Ташфін Малік народилася в Пакистані, але більшість життя провела у Саудівській Аравії.

За інформацією американських ЗМІ, пара познайомилася через інтернет. Подружжя провело близько тижня у Саудівській Аравії після одруження минулого року, перш ніж повернутися разом до США.

За словами адвоката родини, Ташфін Малік була дуже консервативною, носила паранджу, що закриває усе тіло, крім очей, і не спілкувалася із іншими членами сім’ї чоловічої статі.

Сестра Саєда Фарука розповіла, що їй і на думку не могло спасти, що її брат та невістка були здатні на таке

Як повідомив напередодні заступник директора ФБР у Лос-Анджелесі Девід Боудіч, неподалік соціального центру, на який здійснили напад, правоохоронці виявили у сміттєвих баках мобільні телефони. Наразі слідчі аналізують дані із телефонів, аби, можливо, визначити мотиви атаки.

Розслідування ФБР

У п’ятницю директор ФБР Джеймс Комі заявив, що існують свідчення того, що подружжя було радикалізоване, а потенційними натхненниками нападників могли стати іноземні екстремістські організації.

Заява ФБР пролунала невдовзі після того, як стало відомо, що Ташфін Малік присягнула на вірність екстремістському угрупуванню “Ісламська держава”.

Жінка нібито залишила запис, у якому висловлює підтримку лідеру угруповання, на сторінці у Facebook під чужим ім’ям. Наразі запис недоступний.

У ФБР заявили, що також розслідують ці повідомлення.

Reuters

Поліція виявила цілий склад зброї у помешканні нападників – автомати, тисячі набоїв і вибухівку

Водночас у бюро наголосили, що поки що не мають свідчень того, що пара була частиною якоїсь екстремістської групи.

Тим часом саме угруповання ІД у суботу привітало напад у Сан-Бернардіно, заявивши, що його здійснили “двоє прихильників “Ісламської держави”.

При цьому у заяві джихадисти не вказали, чи було угруповання якимось чином причетне до планування чи здійснення атаки.

Редакційна передовиця

У нападі подружжя Фарука та Малік використали пістолети та автоматичну збою, яку законно придбали у США, повідомили у поліції.

Під час обшуку у будинку Малік та Фарука поліція виявила також цілий склад озброєння, включно із вибухівкою і обладнанням для її виготовлення, різноманітним стрілецьким озброєнням і набоями.

У відповідь на стрілянину видання New York Times присвятило передовицю суботнього випуску редакційному заклику до посилення контролю за зброєю у США. Видання опублікувало подібну редакційну колонку на першій шпальті уперше із 1920-х років.

“Це цілковите неподобство і національна ганьба, що цивільні особи можуть на законних підставах придбати зброю, призначену для того, щоб жорстоко і спритно убивати інших людей”, – написала газета.

“Обрані лідери Америки моляться за жертв вогнепальної зброї, а потім, грубо і не боючись жодних наслідків, відкидають найосновніші обмеження на зброю масового знищення”, – додає New York Times.

Напад у Сан-Бернардіно став найкривавішою стріляниною у США із 2012 року, коли у нападі на школу у місті Ньютаун у штаті Коннектикут загинули 26 людей.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *