The Daily Caller: Віце-прем’єр Чехії – агент Володимира Путіна?

Міністр фінансів Чехії, лідер руху ANO та олігарх з комуністичним минулим Андрей Бабіш. Фото: ČTK

Американський консервативний сервер The Daily Caller опублікував статтю, присвячену зв’язкам Володимира Путіна в Чехії. Журналіст Ґейбріел Мейєр вважає можливим, що чеський міністр фінансів та олігарх Андрей Бабіш симпатизує Москві та діє в її інтересах проти решти Заходу, головним чином – США.

Путін ховається під чеською «лампою»

Збиття російського військового літака турецькими винищувачами стане тестом мужності лідерів Північноатлантичного Альянсу. Роздута реакція Росії може запустити в дію членські зобов’язання по відношенню до Туреччини, передбачені статтею V Договору про альянс.

Який резонанс це отримає в державах-учасниках НАТО? Найновіші статті в пресі виражають певні сумніви щодо керівних діячів деяких держав-учасників НАТО, що стосуються впливу Росії на підрив їхнього союзництва. У цьому контексті згадується, зокрема, Чехія.

Лауреат премії Пулітцера Енн Епплбаум та колишній високий функціонер Міністерства оборони і Держдепу США Крістофер Геррісон написали про представників держав-учасників НАТО, що підтримують Володимира Путіна. Прямо згадуються міністр фінансів Чехії Андрей Бабіш, президент Мілош Земан, прем’єр-міністри Словаччини Роберт Фіцо та Угорщини Віктор Орбан.

Андрей Бабіш – єдиний з чотирьох згаданих політиків, що прореагував на твердження Енн Епплбаум, – заявив, що в Росії в нього немає друзів, і навпаки – є «міцні зв’язки з Америкою». Як пише The Daily Caller, це його спростування варте детального вивчення.

На думку ресурсу, одним з індикаторів дружби Бабіша з Росією є повідомлення від 3 листопада, в якому заявлялося, що Чеське державне експортно-страхове товариство (EGAP) – дочірня компанія Міністерства фінансів, яким керує Бабіш, – виступило гарантом позики в розмірі понад мільярд доларів (приблизно 25 мільярдів чеських крон) російській компанії ФосАгро, співвласником якої є близький друг Путіна Володимир Литвиненко. Цей жест був настільки важливим для російського уряду, що віце-прем’єр Росії взяв особисту участь у підписанні договору в Празі. Росія, напевно, дуже цінує підтримку міністерства фінансів держави-учасника ЄС та НАТО у період фінансових санкцій, накладених Заходом за анексію Криму та ведення неоголошеної війни на сході України.

Ще більш химерний доказ – пом’якшення наслідків санкцій, накладених на деяких провідних діячів Росії. Як нещодавно встановлено, близький друг Путіна – президент Чечні Рамзан Кадиров, – який також фігурує в «чорному» списку, є власником кількох скакових коней, що утримуються в стайні в Чехії, до яких він виявляє великий інтерес та ставиться з любов’ю. Коли накладення санкцій вимагало заморозити такі видатки, міністерство Бабіша вирішило не продавати коней, а навпаки – дозволило їм і надалі брати участь у забігах, ніби ніяких санкцій не було.

Коли від міністерства вимагали пояснень, останнє надіслало електронним листом наступний відзив: «До відома взято, що згадані активи можуть знецінюватись тільки від обмежень у поточних процесах, – таких, як тренування, участь у змаганнях та розплоді. Характер даного активу дозволяє враховувати високі видатки на його утримання. Міністерством фінансів прийнято рішення про те, що поточна діяльність скакової стайні в ЄС обмежуватись не буде, але всі прибутки від неї буде використано на покриття її видатків. Якщо прибутки перевищать видатки, ці кошти буде заарештовано в Чеській Республіці.»

Іншими словами, Міністерство фінансів вирішило дозволити коням Кадирова продовжувати змагання, а весь прибуток пустити на оплату видатків по забезпеченню та реалізації. У результаті незалежно від того, яку вигоду Кадиров отримував від скачок своєї стайні, він отримуватиме її і в майбутньому. Якщо прибуток від скачок перевищить видатки на них, чистий прибуток буде затримано на депозиті. Всі питання, що стосувалися ступеня будь-якої особистої заангажованості міністра фінансів Бабіша в цьому політично делікатному рішенні, міністерство проігнорувало. Проте можна напевно заявити, що Кадиров, без сумніву, цінує люб’язність міністерства. Може бути цікаво, хто ж сидить у ложі власника під час забігів, – пише The Daily Caller.

Ще одна частина відповіді Бабіша на статтю Енн Епплбаум стосувалася його торговельних операцій. У відповідь на твердження про те, що його концерн Agrofert закуповує російський газ, Бабіш чітко заявив, що купує газ не з Росії, а лише з Німеччини. При цьому в 2007 році газета Hospodářské noviny повідомляла, що Agrofert вів переговори про зміну постачальника газу – замість німецької компанії на користь фірми Vemex, мажоритарним власником та фактичним розпорядником якої є російський державний енергогігант «Газпром».

Бабіш тоді заявив, що Agrofert є найбільшим покупцем, а Vemex – найбільшим постачальником газу в регіоні. «На думку пана Бабіша – чудове поєднання? Ми зверталися як у Vemex, так і в Agrofert, аби дещо дізнатись про їхні комерційні зв’язки, але відповіді не отримали», – пише автор статті Ґейбріел Мейєр.

У статтях, опублікованих на серверах The Daily Caller, Foreign Policy та інших, приділяється увага комуністичному минулому Бабіша та заявляється про наявність зв’язків між ним та окремими поліцейськими і прокурорами, які Бабіш використовує при «наїздах» на своїх політичних ворогів та комерційних конкурентів.

Остання загадка для чехів – це інсинуації вітчизняних ЗМІ на тему зв’язків Бабіша в американському посольстві. Оглядачі заходять так далеко, що натякають на підтримку Бабіша з боку американського посла Ендрю Шапіро. Обидва сфотографувалися разом на ювілейній вечірці руху ANO, очолюваного Бабішем. Крім того, Бабіш згадує про візит посла до своєї розкішної літньої резиденції «Лелече гніздо», – пише американський журналіст, додаючи, що Шапіро, схоже, також допомагав забезпечити поїздку Бабіша та деякі важливі зустрічі в США.

При цьому представники дипломатичної служби у Вашингтоні стверджують, що не може бути, аби посольство так відкрито підтримувало політичного діяча, чеська громадськість помиляється та стала жертвою пропаганди. Американська дипломатична служба добре відома своєю відстороненістю – посольства публічно не симпатизують місцевим політикам та політичним справам.

«У цьому, можливо, криється причина того, чому Міністерство фінансів, Agrofert, Vemex та рух ANO не відповіли на мої запитання. Все може бути по-іншому, ніж здається. Старе чеське прислів’я говорить: «Під лампою – найбільша темрява». Може, під цією уявною лампою сидить Володимир Путін та смикає за нитки, намагаючись підірвати найважливіший союз? Яке значення матимуть можливості НАТО перед обличчям зростаючої загрози та нашої бездіяльності, особливо якщо вплив Росії на прокурорів та поліцію Чехії може підірвати трансатлантичну промислову базу оборони? Це все викликає справжнє занепокоєння та вимагає додаткового журналістського розслідування, аби про все дізналися громадськість та американський уряд. Надійшов час відсунути лампу та ближче поглянути на те, що відбувається прямо на наших очах», – резюмує Ґейбріел Мейєр на сервері The Daily Caller.

Упорядкувала: Маґдалена Мусіхіна
Джерело: Svobodné fórum, 5 грудня 2015 р.

Переклад: Сватослав Щиголь

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *