У Венесуелі обирають парламент

У Венесуелі обирають парламент

  • 6 грудня 2015


AP

Черга до виборчої дільниці в Каракасі

У Венесуелі в неділю проходять парламентські вибори, які вважаються першим серйозним викликом правлінню соціалістів за останні 17 років.

Опитування виборців показували, що коаліція опозиційних сил може розраховувати на успіх на тлі невдоволення венесуельців через інфляцію, злочинність, а також дефіцит продовольства.

“Єдина соціалістична партія Венесуели” (ЄСПВ), яка перебуває при владі, зберігає підтримку в сільських районах. Окрім того президент Ніколас Мадуро – соціаліст.

На виборах обирають всіх 167 членів Національної асамблеї.

Політичний зсув

Як повідомляє кореспондент BBC Кандас Піетте, навіть якщо опозиційний блок “Круглий стіл Демократичної єдності” отримає на виборах більшість, він матиме обмежену владу.

Однак успіх коаліції, до якої входять як лівоцентристські, так і правоцентристські партії, може ознаменувати потенційний політичний зсув у країні.

Getty

Нинішні вибори вважаються референдумом щодо президента Мадуро, наступника покійного Уго Чавеса, а також лівого уряду.

Опозиція звинувачує правлячу ЄСПВ у проведенні катастрофічної економічної політики та розтраті нафтових ресурсів.

Пан Мадуро стверджує, що його партія захищає інтереси простого народу, і має намір завершити “Боліварську революцію”, яку почав президент Чавес.

Reuters

53-річний Ніколас Мадуро – колишній водій автобуса та міністр закордонних справ

“Вони кажуть, що переможуть на виборах, але так говорили всі останні 17 років, – заявив пан Мадуро на передвиборному мітингу. – Нехай вони переможуть на виборах – ми переможемо на вулицях”.

Дефіцит продуктів

Останнім часом у Венесуелі значно погіршилося постачання продовольства: в магазинах постійно відсутні основні продукти – молоко, рис, кава, кукурудзяна мука та олія.

Президент Мадуро звинувачує в цьому опозицію, яка, за його словами, розгорнула економічну війну проти правлячого режиму.

Зі свого боку, опозиція звинувачує президента у встановленні в країні авторитарного режиму.

На початку року одного із лідерів опозиції

Леопольдо Лопеса засудили до 13 років ув’язнення за заклики до насильства. Опозиція вважає процес над ним повністю сфабрикованим.

Венесуела запросила на вибори спостерігачів регіональної організації UNASUR, відмовивши при цьому в акредитації спостерігачам з Організації американських держав і Європейського союзу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *