Розслідування паризьких нападів: у Женеві підвищили рівень загрози

Розслідування паризьких нападів: у Женеві підвищили рівень загрози

  • 10 грудня 2015


epa

У Женеві розташовано офіс ООН та штаб-квартири кількох міжнародних організацій

Женевська поліція оголосила підвищений рівень загрози у зв’язку з розшуком підозрюваних у причетності до паризьких нападів.

Правоохоронці заявили, що підставою для таких дій стала інформація про перебування підозрілих осіб у місті чи в його околицях.

Бойовики так званої “Ісламської держави” взяли на себе відповідальність за кілька нападів, скоєних у Парижі 13 листопада. Загальна кількість їхніх жертв сягнула 130.

Слідчі дії проводяться у кількох європейських країнах одразу. Двоє чоловіків, яких підозрюють у причетних до нападів, – Салах Абдеслам і Мохаммед Абріні – досі не затримані.

Попри заяву женевської поліції, яка пов’язувала операцію правоохоронців з паризькими нападами, з пізнішого повідомлення швейцарської федеральної поліції випливає, що дії поліцейських не пов’язані з подіями у столиці Франції.

У чому справа?

За даними сайту 20 Minutes, фотографії чотирьох підозрюваних, які можуть бути пов’язаними з “Ісламською державою”, женевська поліція отримала вночі у середу. За даними Reuters та газети Le Matin, швейцарським правоохоронцям їх переслало ЦРУ.

Газета Tribune de Geneve написала, що поліція також розшукує двох чоловіків, які вночі у вівторок в’їхали до Швейцарії на фургоні з бельгійськими номерами. Ця ж газета повідомила, що інформацію про цей автомобіль надіслали до єврейської громади Женеви.

Повідомляється про посилені заходи безпеки поблизу синагог, штаб-квартири ООН та резиденції французького посла у Швейцарії, а також на вокзалах, в аеропорту та інших місць масового скупчення людей.

У п’ятницю в Женеві має почати роботу міжнародна конференція з питань майбутнього Сирії, однак участі світових лідерів у ній не передбачено.

AP

До розслідування паризьких нападів залучено кілька європейських країн

Кілька місцевих ЗМІ повідомляють про те, що цей захід можуть перенести з офісу ООН до іншого неназваного місця.

Кореспондент ВВС у Женеві Іможен Фолкс нагадує, що французько-швейцарський кордон проходить, по суті, передмістям Женеви та є відкритим через належність Швейцарії до шенгенської зоні.

Вона додає, що після паризьких нападів контроль на кордоні, а також у женевському офісі ООН дещо посилився, проте женевський кордон щодня перетинають десятки тисяч людей, і перевірка кожного автомобіля навряд чи є можливою.

Невдала операція

Тим часом бельгійська прокуратура повідомила про те, що тамтешня поліція провела обшуки, пов’язані з розслідуванням нападів, у трьох помешканнях.

Цього тижня стало відомо про деталі невдалої операції з захоплення Абдельхаміда Абауда, якого називають керівником паризьких нападників.

За даними ВВС, грецька влада планувала схопити Абауда в січні цього року, коли він дистанційно керував бельгійською терористичною організацією з Афін.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *