Сирійська опозиція узгодила рамки для мирних переговорів

Сирійська опозиція узгодила рамки для мирних переговорів

  • 10 грудня 2015


Reuters

Це вперше більшість з основних повстанських груп приєднались до мирного процесу

Сирійські опозиційні політики і представники повстанців після зустрічі в Ер-Ріяді оприлюднили заяву про принципи проведення мирних переговорів з урядом Сирії.

У заяві закликають створити у країні “плюралістичний режим, який представляє всі верстви сирійського суспільства”, повідомляє агентство Reuters.

У документі наголошено, що президент Башар Асад і його помічники не можуть грати будь-яку роль в перехідному періоді.

Незадовго до появи цього документа велике сирійське повстанське угрупування вийшло із цих переговорів

“Ахрар аш-Шам” заявило, що головну роль в запропонованому об’єднаному керівництві надали тим, хто, на їхню думку, занадто близький до сирійського уряду.

Як заявляє це угрупування, “революційні групи” представлені в ньому неадекватно.

AFP

Делегати наполягають, що Башар Асад негайно має залишити владу

Світові держави домагаються того, щоб у січні відбулись переговори між об’єднаною опозицією і сирійським президентом Асадом щодо політичного врегулювання чотирирічного військового конфлікту.

Держсекретар США Джон Керрі сказав, що члени нової Міжнародної групи з підтримки Сирії, до якої входять Арабська ліга, ЄС, ООН і 17 країн, “працюють над можливою зустріччю 18 грудня в Нью-Йорку”, але попередив, що рішення ще не прийнято.

Переговорні групи

Дводенна конференція в столиці Саудівської Аравії звела за одним столом представників Національної коаліції – головного опозиційного політичного альянсу, який підтримує Захід, та Національного координаційного комітету, до якого Дамаск ставиться терпимо, хоча його членів у Сирії переслідували та арештовували.

Більшість основних повстанських груп, серед них і “Ахрар аш-Шам”, також направили в Ер-Ріяд своїх представників.

Reuters

Бійці угруповання “Ахрар аш-Шам”

Між делегатами існує широка згода в тому, що Сирія має залишатися єдиною демократичною державою, і що іноземні бойовики мають залишити країну.

Член Національної коаліції Монзер Акбік розповів агенції Reuters, що делегати вирішили заснувати ініціативну групу з 25 осіб – шести представників Національної коаліції, шести представників повстанців, п’яти членів Національної координаційної ради і восьми незалежних політиків.

До того ж організують групу у переговірників із 15 осіб, додав він.

Вихід учасників

Угруповання “Ахрар аш-Шам” заявило, що виходить з переговорів, тому що головна роль на них відводиться “особистостям, пов’язаним з режимом”. Це явний натяк на Національну координаційну раду, відзначають оглядачам.

Представник угруповання також засудив те, що на конференції не була достатньо ясно підтверджена “мусульманська ідентичність” сирійського народу.

“Ахрар аш-Шам” – салафістське угруповання, яке притримується ультраконсервативної версії ісламу. Воно прагне скинути Башар Асада, щоб встановити в Сирії ісламську державу. Угруповання заявляє, що хоче домогтися цього через голосування, а не силою.

“Ахрар аш-Шам” є частиною коаліції “аль-Джаїш Фаттах”, в яку також входить пов’язане з “Аль-Каїдою” “Фронт Ан-Нусра”.

Сирійські курди, які контролюють велику частину території у північній Сирії, провели свою окрему конференцію щодо майбутнього країни. На переговори в Ар-Ріяд їх не запросили.

Від початку виступів проти Башар Асаду у березні 2011 року в Сирії загинули більше 250 тисяч людей.

11 мільйонів вимушено залишили свої домівки.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *