Кримчани – на обмін. Кого торкнуться Мінські домовленості?

Майже два роки рідні політв'язнів, яких незаконно утримують на території Росії та в окупованому Криму, очікують на їхнє повернення додому. І стільки ж правозахисники та активісти оббивають пороги українських державних відомств, домагаючись ухвалення рішень щодо подальшої долі українських заручників Росії. Як стало відомо Крим.Реалії, шанс на повернення в Україну отримали так звані «кримські терористи», які були засуджені в Росії в рамках кримінальної справи режисера Олега Сенцова, а також активіст Євромайдану Олександр Костенко, засуджений за нанесення тілесних ушкоджень співробітнику «Беркуту».

Екстрадиція як шанс вижити

Майже два роки, які триває анексія півострова, десятки українських громадян, засуджених за політичними справам, незаконно утримуються в Росії і Криму. Там їх вважають російськими громадянами за фактом анексії півострова. І застосовують до них найжорсткіші стягнення та санкції російського законодавства.

Єдиним способом захистити політв'язнів, на думку адвокатів, є їхня екстрадиція в Україну

Адвокати, які представляють інтереси політв'язнів, відзначають: тих, хто отримали свої терміни, утримують у нестерпних умовах, і вони щодня ризикують здоров'ям і життям. При цьому, апеляції та скарги рідко даяють які-небудь позитивні результати. Практично єдиним способом захистити політв'язнів, на думку адвокатів, є їхня екстрадиція в Україну.

Звернення з відповідним проханням, наприклад, вже передав президенту України кримчанин Геннадій Афанасьєв, засуджений у рамках кримінальної справи «кримських терористів». Наприкінці минулого року він був засуджений до 7 років позбавлення волі за підготовку терактів у Сімферополі і наразі відбуває покарання у колонії Сиктивкара Республіки Комі.

Олександр Попков

Його адвокат Олександр Попков розповідає, що після того, як Афанасьєв у суді відмовився свідчити проти Сенцова і заявив, що первинні свідчення співробітники ФСБ вибивали з нього під тортурами, його життя в колонії стало нестерпним.

Ольга Афанасьєва

«Гені в колонії не давали білизни, не давали матраців. Їх там практично не годували. Він перебуває зараз у суворих умовах утримання. Якщо його переведуть у єдине приміщення камерного типу, це буде страшно. Бо тоді не буде можливості дзвонити, передавати передачі, навіть побачень не буде. Тобто він просто буде закритий», – заявила мати політв'язня Ольга Афанасьєва.

​За словами адвоката політв'язня, до Афанасьєва застосовуються найсуворіші стягнення з різних надуманих і сфальсифікованих приводів. «Зараз уже йде цілеспрямована планомірна робота з його «згноїння» у в'язниці. Тому що він побував у ШІЗО, його відразу перевели на суворі умови, його збираються переводити в приміщення камерного типу. Так можна потрапити в колонію для довічних. Ми спробуємо його захищати, але Україна повинна заступитися за свого громадянина і якимось чином його визволяти», – каже він.

Зараз уже йде цілеспрямована планомірна робота з його «згноїння» у в'язниці

Нещодавно Попков передав звернення Афанасьєва до президента України з проханням сприяти його екстрадиції на батьківщину. Політв'язень зазначає, що був і залишається громадянином України і що він не підписував жодних документів про отримання російського громадянства. Тому сподівається, що українські активісти, правозахисники та влада допоможуть йому повернутися до України і врятувати своє життя. Такі ж надії і у решти політв'язнів.

У МЗС нарахували лише п'ятьох заручників-кримчан

У свою чергу, українська влада вже зробила низку заяв про необхідність звільнення українських політв'язнів шляхом обміну їх на російських військових, узятих у полон українськими солдатами на Донбасі.

Ще в серпні, коментуючи вирок російського суду Олегу Сенцову, президент України Петро Порошенко заявив, що «кроками, які спрямовані на звільнення заручників, у тому числі Сенцова та Савченко», є виконання Мінських угод.

Павло Клімкін

Про можливість обміну українських політв'язнів у рамках Мінських домовленостей також заявляв і міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Проте яким чином це буде відбуватися і кого конкретно з українських політв'язнів влада має намір обмінювати, не повідомлялося.

У списку на обмін у рамках Мінських угод є не тільки прізвища Надії Савченко та Олега Сенцова, а й усіх політв'язнів із групи «кримських терористів»

Разом із цим, російський адвокат Олександр Попков, який разом із правозахисниками нещодавно зустрічався з українськими дипломатами в МЗС і Генеральному консульстві України, повідомив Крим.Реалії, що, крім Сенцова та Савченко, в список на обмін у рамках Мінських угод українською стороною внесено також прізвища інших кримчан. «Про це мені повідомили співробітники МЗС. Вдалося дізнатися, що у списку на обмін у рамках Мінських угод є не тільки прізвища Надії Савченко та Олега Сенцова, а й усіх політв'язнів із групи «кримських терористів», – сказав адвокат.

У МЗС України також повідомили, що обмін українських політв'язнів, яких утримують у Росії, планується в рамках Мінських домовленостей. «Пунктом 6 Комплексу заходів із виконання Мінських домовленостей (від 12.02.2015) із врегулювання ситуації на Донбасі передбачається забезпечити звільнення й обмін усіх заручників і незаконно утримуваних осіб на основі принципу «всіх на всіх» (прізвища конкретних осіб у цих домовленостях не фігурують)» , – кажуть у відомстві.

За рамками Мінських домовленостей залишаються кримськотатарські активісти, яких вже засудили або які очікують на суд у Криму

У відповідь на наш інформзапит у МЗС повідомили, що на даний момент на території Росії незаконно утримуються 11 громадян України. З-поміж них у дипвідомстві називають п'ятьох кримчан: четверо представників «групи Сенцова» (Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній) і активіст Євромайдану Олександр Костенко, засуджений до чотирьох років позбавлення волі за нанесення тілесних ушкоджень співробітнику «Беркуту» під час сутичок на Майдані у Києві взимку минулого року.

З цієї відповіді випливає, що за рамками Мінських домовленостей залишаються кримськотатарські активісти, яких вже засудили або які очікують на суд у Криму і звільнення яких вже третій місяць домагаються учасники громадської блокади Криму.

Марія Томак

Водночас, правозахисники скептично ставляться до ймовірності повернення політув'язнених громадян України навіть в рамках Мінських угод. «В Україні переговори про звільнення політв'язнів йдуть на найвищому рівні. Однак імовірність їхнього обміну та повернення на батьківщину залежить від бажання Росії взагалі йти на якісь переговори з приводу політв'язнів. Крім того, обміни або звільнення можливі після винесення вироків російськими судами по цим особам. А суди над багатьма ще тривають», – говорить українська правозахисниця Марія Томак.

Також важливо відзначити, що за рамками зазначених переговорів залишаються політв'язні, які утримуються окупаційними силовиками в Криму. А їх, нагадаємо, також десятки.

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *