ОБСЄ обіцяє на рівні Мінської контактної групи підняти питання екологічної безпеки Донеччини

13 грудня в Краматорську відбулась зустріч голови Донецької облдержадміністрації Павла Жебрівського з послом та головою гуманітарної підгрупи ОБСЄ Тоні Фрішем. В контексті обговорення загальної обстановки в регіоні одним із гострих питань постала екологічна безпека.

Тоні Фріш повідомив, що занепокоєння Спеціальної Моніторингової Місії викликає забруднення навколишнього середовища. В першу чергу, це стосується земель, розташованих на лінії розмежування, та неконтрольованих українською владою територій. «Важливо, щоби місця, де зберігаються хімікати, пестициди, не залишались без нагляду. Їх потрапляння у ґрунтові води матиме негативні наслідки», – наголосив посол ОБСЄ.

Оскільки члени Спеціальної Моніторингової Місії мають можливість відвідувати Донецьку область за лінією розмежування, голова облдержадміністрації звернувся до них з проханням проконтролювати ситуацію навколо полігонів із ядерними відходами, що не були утилізовані.

«Свого часу їх місце розташування накрили бетоном, але від постійних обстрілів бойовиків на укритті пішли тріщини. Важливо не допустити руйнацію верхнього шару, інакше загроза ядерного забруднення стане реальністю. Міжнародній комісії варто зробити експертну оцінку цих об’єктів», – наголосив Павло Жебрівський.

Він також звернувся до посла ОБСЄ з проханням донести до учасників Мінського переговорного процесу важливість відновлення енерго- та газопостачання в населених пунктах Мар’їнка та Красногорівка. «Українська сторона хоч зараз готова приступити до виконання ремонтних робіт, робимо все можливе, але з боку терористів жодної поступки. До людей, які опинились на межі виживання, їм байдуже», – зазначив очільник області.

Тоні Фріш пообіцяв, що всі проблемні питання будуть озвучені на найближчій зустрічі тристоронньої контактної групи. Він також висловив подяку керівництву Донецької ОДА за покращення роботи контрольно-пропускних пунктів на території області.

«Ми розуміємо, чому на КПВВ утворюються постійні черги. На Луганщині діє тільки один пішохідний пункт пропуску, це означає, що навантаження обох областей припадає на Донеччину. Робота обласної влади  в цьому напрямку очевидна», – підкреслив Тоні Фріш.

Управління інформаційної політики та з питань преси облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *