У Росії українця засудили на 11 років колонії «за шпигунство»

Московський обласний суд засудив громадянина України Валентина Виговського за звинуваченням у шпигунстві до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це повідомила Федеральна служба безпеки РФ, передає Радіо Свобода.

32-річний підприємець був заарештований в анексованому Росією Криму і перевезений до СІЗО «Лефортово» в Москві більше року тому. За цей час йому дозволили тільки одне побачення з матір’ю. Справу розслідували під грифом «цілком таємно», а українському консулу не повідомляли деталей. Процес проходив у закритому режимі з призначеним адвокатом, яка повідомила, що планує оскаржити вирок через суворість покарання.

За даними ФСБ Росії, Виговський «потрапив у поле зору» у 2012 році за підозрою в тому, що здобував секретну інформацію для «іноземної держави».

«Громадянин України через інтернет залучав працівників організацій російського оборонно-промислового комплексу авіаційно-космічного профілю до збору даних за гроші. Його цікавила закрита технічна документація з провідних перспективних розробок», – додали у ФСБ.

Голова МЗС Павло Клімкін назвав винесений Виговському вирок «актом свавілля та цинізму Росії». Речниця міністерства Мар’яна Беца написала у соцмережі, що відомство засуджує незаконний вирок громадянину України.

Вирок Валентину Виговському – черговий акт свавільного цинізму Росії. #LetMyPeopleGo

— Pavlo Klimkin (@PavloKlimkin) 15 декабря 2015

Міністерство закордонних справ в серпні внесло Виговського в список політв’язнів, що засуджені або перебувають під слідством у Росії.

Нагадаємо, в Україні та Росії збирають гроші на документальний фільм про Сенцова.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *