Чи обмежать підліткам з ЄС доступ до Facebook?

Чи обмежать підліткам з ЄС доступ до Facebook?

Рорі Селлан-Джонс
кореспондент з технологій, BBC News

  • 15 грудня 2015


Getty

До кінця тижня ЄС може заборонити дітям до 16 років без згоди батьків користуватися Facebook або Snapchat, або іншим сервісом обміну повідомленнями. Це може стати результатом голосування в одному з комітетів про підняття віку цифрової згоди з 13 до 16 років.

Хтось знав про існування “віку цифрової згоди”?

Я, звичайно, ні, але, як мені пояснили, він вбудований у принципи, за якими багато інтернет-фірм вирішують, з якого віку дозволяти людям приєднуватися до них.

У США діє закон під назвою COPPA (Закон про захист конфіденційності дітей в Інтернеті), який надає додатковий захист у мережі дітям до 13 років. Європа дотримується аналогічної політики, і тому мережі, на зразок Facebook, не дозволені дітям, поки вони не стають підлітками.

Втім, тепер Комітет з громадянських свобод Європейського парламенту розглядає зміни, які вже розкритикували і соцмережі, і багато експертів в галузі захисту дітей.

В одній з поправок до Правил із захисту даних в Європі йдеться: “Обробка персональних даних дитини у віці до 16 років є законною лише у разі, якщо таку згоду надав носій батьківської відповідальності за дитину”.

Іншими словами, онлайн-компанії, які хочуть мати справу з будь-ким, кому не виповнилося 16, спочатку повинні переконатися, що на це є згода матері або батька.

Це, за словами багатьох експертів з інтернет-безпеки, навпаки, зробить дітей більш уразливими.

У відкритому листі до комітету вони пишуть, що зміна вікового обмеження “позбавить молодь низки освітніх та соціальних можливостей, але не надасть більшого захисту (а можливо навіть зменшить його)”.

Інші фахівці стверджують, що соціальні медіа є життєво важливим для проблемних підлітків, і є ризик, що вони втратять можливість виходити в інтернет у пошуках допомоги.

Крім того, і тепер багато дітей віком до 13 років використовують Facebook та інші соцмережі зі згодою батьків і без неї, тож який сенс у підвищенні граничного віку?

Водночас самі соціальні медіа та їхні адвокати переконані, що це набагато ускладнить їм управління своїми сайтами.

Саме тому лобісти зараз докладають відчайдушних зусиль, аби переконати європейських законодавців, які голосуватимуть у четвер, відкинути цю поправку.

Чого зараз бракує цій дискусії, так це вагомих аргументів на користь підвищення віку цифрової згоди.

Оновлення:

Тепер я почув аргумент одного з прибічників підвищення вікового обмеження.

Доктор Рейчел О’Коннелл з консалтингової компанії Trust Elevate вважає, що за допомогою нових технологій соцмережі можуть виявляти дітей до 16 і обмежити обробку їхніх даних, не блокуючи при цьому доступ повністю.

“Для цього потрібно, аби компанії були відвертими з батьками та дитиною про те, як будуть оброблятися її дані”, – додала вона.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *