ЄС вирішив не обмежувати підліткам доступ до Facebook

ЄС вирішив не обмежувати підліткам доступ до Facebook

  • 16 грудня 2015

У разі ухвалення рішення компаніям було б важче пропонувати свої послуги дітям

Держави-члени Європейського Союзу встановлюватимуть свої власні вікові обмеження на використання соціальних мереж.

У четвер в Європарламенті розглядали можливу заборону підліткам до 16 років користуватися Facebook, Twitter, Instagram та іншими сервісами, які займаються обробкою персональних даних, без згоди батьків.

Однак домовитися про єдину політику у цій сфері не вдалося.

Очікували, що це рішення, у разі його ухвалення, обмежить компаніям можливість пропонувати свої послуги дітям.

Онлайн-компанії виступали проти цього.

“Тепер держави-члени матимуть можливість вільно встановлювати свої власні обмеження між 13 і 16 роками”, – сказав представник Європарламенту Ян Філіп Альбрехт.

Тільки за згодою?

Зміни, які розглядав Комітет з громадянських свобод Європейського парламенту, розкритикували і соцмережі, і багато експертів у галузі захисту дітей.

В одній з поправок до Правил із захисту даних в Європі йшлося: “Обробка персональних даних дитини віком до 16 років є законною лише у разі, якщо таку згоду надав носій батьківської відповідальності за дитину”.

Іншими словами, онлайн-компанії, які хочуть мати справу з будь-ким, кому не виповнилося 16, спочатку повинні були б переконатися, що на це є згода матері або батька.

За словами багатьох експертів з інтернет-безпеки, це навпаки могло зробити дітей більш уразливими.

Getty

Представники інтернет-компаній стверджували, що зміни ускладнили б їм управління своїми сайтами

У відкритому листі до комітету вони писали, що зміна вікового обмеження “позбавить молодь низки освітніх та соціальних можливостей, але не надасть більшого захисту (а можливо навіть зменшить його)”.

Фахівці також стверджували, що соціальні медіа є життєво важливим для проблемних підлітків, і був ризик, що вони втратили б можливість виходити в інтернет у пошуках допомоги.

Водночас доктор Рейчел О’Коннелл із консалтингової компанії Trust Elevate вважає, що за допомогою нових технологій соцмережі можуть виявляти дітей до 16 і обмежити обробку їхніх даних, не блокуючи при цьому доступ повністю.

“Для цього потрібно, аби компанії були відвертими з батьками та дитиною про те, як оброблятимуть її дані”, – додала вона.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *