HRW: Росія і сили Асада використовували у Сирії касетні боєприпаси

HRW: Росія і сили Асада використовували у Сирії касетні боєприпаси

  • 21 грудня 2015


hrw.org

Кластерні боєприпаси – архівне фото

Правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила сирійські урядові сили та Росію у “широкому застосуванні” в Сирії касетних боєприпасів, заборонених міжнародними угодами.

Відповідний звіт HRW

опублікували в неділю. У групі кажуть, що зібрали інформацію про атаки у різних районах, де загинули десятки цивільних, зокрема діти.

Тим часом активісти і мешканці міста Ідліб повідомляють про нові авіаудари по місту. Як вважають, їх завдали російські літаки, але Росія не підтверджує дані про операцію в цьому районі.

У місті загинули щонайменше 43 людини.

Касетні боєприпаси

Від 30 вересня, коли почалася спільна операція Росії та урядових сил Сирії, застосування касетних боєприпасів було зафіксовано 20 разів, заявили у Human Rights Watch.

Група каже, що зібрала детальну інформацію про атаки у дев’яти районах, від яких загинули щонайменше 35 цивільних, зокрема 17 дітей, і десятки людей були поранені.

У двох випадках боєприпаси влучили по таборах для переселенців, заявляють у HRW.

Обіцянки Сирії щодо невибіркової зброї залишаються порожнімиОле Солванг, Human Rights Watch

Касетні боєприпаси, використання яких у Сирії HRW змогла підтвердити, були виготовлені у колишньому СРСР або в Росії, сказано в повідомленні організації.

“Обіцянки Сирії щодо невибіркової зброї залишаються порожніми, у той час як касетні боєприпаси продовжують влучати в цивільних у багатьох районах країни”, – заявив Оле Солванг, заступник директора із надзвичайних ситуацій.

У HRW заявляють, що використання касетних боєприпасів суперечить резолюції ООН №2139, яка вимагала від усіх сторін сирійського конфлікту припинити “невибіркове застосування зброї у населених районах”.

У листопаді сирійське міністерство закордонних справ заявило, що урядові сили не використовують невибіркову зброю.

Від серпня 2010 року діє міжнародна конвенція, яка забороняє застосування касетної зброї. Росія, разом із Китаєм, США і ще низкою країн цю угоду не підписали.

Москва заявляє, що операція в Сирії спрямована проти бойовиків угруповання “Ісламська держава” та спростовує причетність до атак, у яких гинуть цивільні.

Удари по Ідлібу

Reuters

Тим часом із сирійського міста Ідліб надходять повідомлення про нові авіаудари, у яких загинули щонайменше 43 людини.

Бомби влучили в ринок, житлові та адміністративні будинки. З-під уламків продовжують піднімати тіла, повідомив працівник цивільної оборони.

Місцеві Координаційні комітети – мережа антиурядових активістів – заявляють про понад 170 поранених.

Reuters

Коаліція ісламістів, опозиційних до уряду Асада, захопила Ідліб цього року. Їхні позиції тут загрожують сусідньому прибережному регіону, який є бастіоном урядових сил Асада.

У війні в Сирії, яка триває вже майже п’ять років, загинули понад 250 тисяч людей, мільйони були змушені залишити домівки, кажуть в ООН.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *