Завдяки втручанню Генеральної прокуратури України землі лісового фонду повертаються у державну власність

З метою захисту інтересів держави Житомирський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері звернувся до суду з позовом до Житомирської районної державної адміністрації та 136 фізичних осіб про визнання недійсними розпоряджень, державних актів на право власності на земельні ділянки загальною площею 19,2 га та зобов'язання фізичних осіб повернути земельні ділянки державі.

Установлено, що розпорядженням Житомирської районної державної адміністрації припинено право користування Житомирською квартирно-експлуатаційною частиною земельною ділянкою площею 19,2 га, та віднесено її до земель запасу Новогуйвинської селищної ради.

Водночас частина спірних земель належить до земель лісогосподарського призначення і перебувала в користуванні ДП «Житомирське лісове господарство» на підставі державного акта на право постійного користування земельною ділянкою.

Проте, Житомирська районна державна адміністрація поза межами компетенції, передбаченої Земельним кодексом України, без будь-якої письмової згоди землекористувача на відчуження земельної ділянки та зміни її цільового призначення, передала її в оренду громадянам для ведення садівництва з подальшою безоплатною приватизацією.

Відтак, земельна ділянка лісового фонду, право власності на яку належить державі і яка не може передаватись у приватну власність, незаконно передана у власність відповідачів.

Незважаючи на вищезазначені обставини, суди у задоволенні позову прокурора відмовили.

Послідовно відстоюючи інтереси держави, Генеральна прокуратура України подала заяву до Верховного Суду України про перегляд судових рішень.

Найвищий судовий орган погодився з доводами прокурора і 23.12.2015 рішення судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій скасував та справу направив до суду касаційної інстанції на новий розгляд.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *