Українські правоохоронці допомогли іспанським колегам у притягненні до кримінальної відповідальності осіб, які здійснювали контрабанду наркотиків

Минулого тижня делегація правоохоронних органів України відвідала Королівство Іспанія.

Метою візиту делегації представників Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України була передача іспанським колегам матеріалів виконання запиту правоохоронних органів Іспанії про правову допомогу у кримінальній справі про контрабандну близько сімдесяти двох кілограмів героїну.

Контрольована поставка зазначеної наркотичної речовини з Пакистану здійснювалася за рішенням іспанського суду, а потім наркотики були вилучені в одному з морських портів України завдяки скоординованій операції Служби безпеки України та Цивільної гвардії Іспанії.
У рамках розслідування цієї та пов'язаних кримінальних справ про незаконний обіг наркотиків в Королівстві Іспанія затримано 35 осіб, причетних до контрабанди наркотичних засобів. Перспектива засудження затриманих значною мірою залежала від представлення іспанському суду речового доказу, вилученого на території України.

Саме тому іспанські правоохоронці звернулися до Генеральної прокуратури України із запитом про правову допомогу, в якому зокрема висловлено прохання про передачу речових доказів.

Хоча чинні для двох держав міжнародні договори та національне законодавство України передбачають можливість передачі речових доказів запитуючій державі, проте такого досвіду українські правоохоронці ще не мали.

Після прийняття необхідних процесуальних рішень при виконанні запиту Службою безпеки України та Генеральною прокуратурою України з компетентними відомствами нашої держави було здійснено низку узгоджень, пов’язаних з переміщенням через кордон речового доказу.

Після проведення всієї цієї роботи делегація доставила речовий доказ до Мадрида, де передала його представникам Цивільної гвардії Іспанії. У рамках візиту під час зустрічей з колегами з Іспанії вони неодноразово наголошували на важливості наданої допомоги, а також обговорили з українськими правоохоронцями перспективні напрями подальшої двосторонньої співпраці.

Наведене є прикладом успішної співпраці українських правоохоронців з іноземними колегами у боротьбі з транскордонною організованою злочинністю та ефективної реалізації з цією метою положень міжнародного і національного законодавства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *