Газпром скасував тендер на будівництво “Сили Сибіру” на $2,1 млрд

Газпром скасував тендер на будівництво “Сили Сибіру” на $2,1 млрд

  • 29 грудня 2015


AFP

Керівництво нафтогазового холдингу “Газпром” ухвалило рішення скасувати тендер на будівництво 822 км газопроводу “Сила Сибіру” на суму в 156 млрд рублів (2,1 млрд доларів).

Йдеться про рекордний за обсягом тендер в історії закупівель “Газпрому”, який оголосили 30 листопада.

На минулому тижні “Газпром” скасував ще два тендери на будівництво ділянок “Сили Сибіру” протяжністю 348 км.

7 грудня голова Федеральної антимонопольної служби Росії Ігор Артем’єв надіслав листа голові правління “Газпрому” Олексію Міллеру, де висунув претензії до умов тендеру.

Зокрема, ФАС не знайшла у складі конкурсної документації проектну документацію та дійшла висновку, що компанія встановила надлишкові вимоги до претендентів.

24 грудня стало відомо, що компанія “Стройгазмонтаж” Аркадія Ротенберга без конкурсу виграла підряди “Газпрому” на загальну суму в 197,7 млрд рублів (2,7 млрд доларів) на будівництво “Сили Сибіру”.

Договір на 30 років

У травні 2014 року “Газпром” і Китайська національна нафтогазова корпорація (China National Petroleum Corporation, CNPC) підписали великий договір на постачання російського газу до Китаю терміном на 30 років з урахуванням використання газопроводу “Сила Сибіру”.

Будівництво трубопроводу довжиною майже 4 тис. км почалося у вересні 2014 року. Його середньорічна потужність повинна скласти близько 60 млрд кубометрів.

У жовтні 2014 року стало відомо, що Китай запропонував “Газпрому” інвестувати в будівництво газотранспортної системи на китайській території. Тоді ж у ЗМІ з’явилися повідомлення, що китайські банки не поспішають інвестувати в Росію, побоюючись можливої реакції Заходу, який ввів санкції проти низки російських компаній і банків.

Передбачається, що газ із родовищ Східного Сибіру будуть транспортувати як на експорт до Китаю, так і на внутрішній російський ринок (через Хабаровськ до Владивостока).

У серпні президент Росії Володимир Путін доручив уряду розробити план державної підтримки газопроводу “Сила Сибіру”.

Як очікують, загальна вартість будівництва складе від 800 млрд рублів до 1 трлн. Закінчити газопровід планують до 2017 року, а початок постачання до Китаю запланований на 2019 рік.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *