ЗМІ: західну допомогу Україні треба збільшити

ЗМІ: західну допомогу Україні треба збільшити

  • 30 грудня 2015


AFP

За день до зустрічі Нового року іноземні видання пишуть про необхідність підтримати Україну, падіння цін на нафту, а також приємні плани на 2016 рік.

Екс-посли закликали збільшити допомогу Україні

Про необхідність допомогти Україні у рубриці “Думки” International New York Times пишуть колишні посли США в Києві Джон Гербст, Стівен Пайфер і Вільям Тейлор.

США уже запровадили санкції проти Росії. Проте, на думку авторів, Вашингтон має робити щось більше: “Він має підтримати українців, які намагаються будувати новий реформаторський уряд, борючись при цьому за територіальну цілісність країни”.

Дипломати кажуть, що “Україна балансує на межі”.

На кону – глобальний порядок, заснований на верховенстві права. Його захист не може бути дешевим. Джон Гербст, Стівен Пайфер, Вільям Тейлор

“Фінансування зусиль для стабілізації України – це перший внесок у колективну безпеку Європи”, – вважають вони.

Наступного року Україна має отримати близько 3-4 млрд доларів підтримки від США та ЄС, але цього, на думку екс-послів, недостатньо.

За їхніми словами, оптимальний розмір цієї допомоги складає близько 10 млрд дол., а мінімальний – 5 млрд.

Екс-посли визнають ризики корупції в Україні. “Тому будь-який пакет допомоги в майбутньому повинен надаватися за умови наявності в українського уряду бажання пришвидшити реформи та викорінити корупцію”, – пишуть вони.

“На кону – глобальний порядок, заснований на верховенстві права. Його захист не може бути дешевим. Україна, збідніла через кремлівську агресію, обійдеться Заходу значно дорожче”, – підсумовують автори.

Ціни на нафту

Новий бюджет Саудівської Аравії сигналізує, що подальше перенасичення ринку нафти триватиме, пише Financial Times.

Прогноз цін на нафту перебуває у фокусі уваги після сигналів із Саудівської Аравії та очікувань того, що Іран наповнить ринок після того, як із країни знімуть санкції.

За словами аналітиків, Саудівська Аравія планує скоротити дефіцит бюджету в 98 мільярдів доларів, і це вказує на те, що Ер-Ріяд збирається продовжувати свою політику щодо нафти і не буде скорочувати видобуток.

Лідер ОПЕК готовий прийняти низькі ціни на нафту, оскільки прагне тиснути на конкурентів із вищими цінами, таких як американські розробники сланців, та дочекатися, коли ринок вирівняється.

“Вони зайшли надто далеко зі своєю стратегією “викачування і збуту” і відчувають, що перемога… за рогом”, – цитує газета одного з експертів.

Повсюдний страх

Reuters

У Бельгії нещодавно арештували двох чоловіків за підозрою в підготовці нападу на Новий рік

Daily Telegraph пише про терористичні загрози в європейських столицях напередодні святкування Нового року.

Найбільші столиці Європи готуються до можливих нападів у новорічну ніч після того, як бельгійська поліція арештувала двох чоловіків. У них вилучили багато військової уніформи та листівки з пропагандою “Ісламської держави”. Затриманих підозрюють у підготовці атаки на головній площі Брюсселя.

Напередодні Австрія оголосила, що розвідка попереджає про можливу стрілянину або вибухи у столиці у період між Різдвом та Новим роком, додають автори.

У Парижі різко зменшилася кількість відвідувачів у ресторанах, бо люди намагаються зустріти 2016 рік подалі від столиці.

“Напруженість можна відчути по всій Європі”, – пише видання.

У Лондоні 3 тисячі поліцейських охоронятимуть людей на центральній Трафальгарській площі, а в Парижі, швидше за все, людей буде менше ніж зазвичай, підсумовують автори.

Плани на 2016

Про більш оптимістичні плани на наступний рік пише британська Independent.

Автори закликають більше подорожувати в новому році і наводять кілька визначних річниць і святкувань.

По-перше, це Олімпійські ігри в Бразилії, які пройдуть на 33-х майданчиках і в чотирьох часових поясах.

Також у новому році відзначатимуть сторічний ювілей усі 407 національні парки США. Спеціальний вебсайт, присвячений події (findyourpark.com), детально описує дати і штати, де пройдуть святкування.

Трохи ближче, на європейському континенті, є можливість відвідати Євро-2016, який пройде на 10 стадіонах від півночі до півдня Франції.

Автори також пропонують завітати до Стретфорда-на-Ейвоні, міста, де народився і жив Вільям Шекспір, і де цього року пройдуть святкування на його честь, пишуть автори.

Любителів поїсти видання запрошує до Сан-Себастьяна в Іспанії, яке у 2016-му стане Європейським містом культури.

Служба моніторингу ВВС.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *