Вибори у США: кокуси, праймеріз та інші тонкощі

Вибори у США: кокуси, праймеріз та інші тонкощі

  • 2 лютого 2016


Getty

Першими попередні вибори проводять в штатах Нью-Гемпшир та Айова

Президентські вибори у США починаються з визначення найбільш популярних претендентів на звання кандидата в президенти.

Для цього по всій країні проводяться праймеріз і кокуси, під час яких американці вирішують, хто має представляти ту чи іншу партію на виборах.

Російська служба Бі-бі-сі розбиралася в тонкощах виборчого процесу в США.

Як призначають номінантів на посаду партійних лідерів?

Праймеріз і кокуси – це низка виборів різних рівнів, що проводяться в кожному штаті Сполучених Штатів Америки, а також на їхніх закордонних територіях.

У результаті цих виборів визначаються претенденти на призначення кандидатів у президенти від кожної партії в окремому штаті.

Потім обрані претенденти визначають групу делегатів, яка представлятиме штат на загальнонаціональних партійних з’їздах.

У чому різниця між кокусами і праймеріз?

Getty

Дебати між претендентами-республіканцями відбулися в штаті Айова ще до попередніх виборів там

Кокус передбачає, що члени партії збираються в приватних будинках, школах або в інших громадських місцях, обговорюють кандидатури і голосують відкрито підняттям рук.

При голосуванні на праймеріз використовують урни. Їх організовує влада штату, в той час як кокуси – це неформальні зустрічі, що проходять з ініціативи членів партії.

Існують різні типи праймеріз з різними правилами:

  • “Відкриті” праймеріз – доступні для всіх зареєстрованих виборців штату, причому представники різних партій можуть голосувати на праймеріз опонентів. Наприклад, республіканці можуть брати участь у праймеріз демократів, і навпаки.
  • “Напівзакриті” праймеріз – зареєстровані члени партії-конкурента не можуть брати участь у голосуванні, але незалежним виборцям дозволяється голосувати.
  • “Закриті” праймеріз – до голосування допускаються тільки зареєстровані виборці у своїй партії в конкретному штаті.

Процедура кокусів змінюється відповідно до законів різних штатів. На кокусах Демократичної партії виборці іноді відкрито діляться на групи, що підтримують того чи іншого кандидата та делегата.

На республіканських кокусах номінанти зазвичай визначаються таємним голосуванням.

Хто такі делегати?

Getty

Тед Круз, один з провідних претендентів від Республіканської партії, активно вів агітацію в Айові

У ході праймеріз і кокусів безпосередньо не визначають кандидатів у президенти. Це завдання делегатів, які пізніше беруть участь у загальнонаціональних конвенціях.

Делегати є членами партії та на з’їздах голосують за претендентів, чиї кандидатури схвалені в ході праймеріз в їхніх штатах.

Теоретично можлива ситуація, коли до завершення первинних виборів єдиний кандидат не визначений. Тоді результат визначається в ході обговорення і нового голосування серед делегатів від партії.

Якщо в першому випадку обрані делегати зобов’язані віддати свій голос на національному з’їзді за певного кандидата, то в другому вони можуть самостійно прийняти рішення.

Але найчастіше лідер серед кандидатів визначається в ході первинних виборів. Або ж під час виборчого сезону (зима-літо) деякі номінанти знімають свої кандидатури, щоб делегати могли об’єднатися навколо тієї персони, у якої більше шансів перемогти на виборах.

Чому Айова і Нью-Гемпшир голосують першими?

Getty

Республіканець Дональд Трамп користується все більшою популярністю

Особливої причини немає, так склалося історично. Цього року кокуси в Айові проходять 1 лютого, а праймеріз в Нью-Гемпширі призначені на 9 лютого.

Критики заявляють, що значення голосування в цих штатах є перебільшеним: це маленькі штати з переважно сільським білим населенням (94% білих в обох).

Місцеві політичні активісти запевняють, що виборці в цих двох штатах політично підковані, і підсумки виборів там вже на ранній стадії перегонів можуть вплинути на подальший хід первинних виборів.

Чи забезпечує перемога в Айові чи Нью-Гемпширі призначення кандидатом від партії?

Getty

Предендент-демократ Мартін О’Маллі добре показав себе в дебатах, але опитування свідчать про його низьку популярність

Не обов’язково, але розкладу сил після голосування в цих штатах приділяють підвищену увагу.

“Добре проведена кампанія в Айові та Нью-Гемпширі дає імпульс всім подальшим перегонам, з’являється якась ясність”, – каже кореспондент ВВС Кеті Кей.

“Виграй в Айові, і ти не зійдеш з екранів телевізорів. Є і фінансовий момент: перед переможцями у “ранніх штатах” відкриваються гаманці спонсорів. І, звичайно, не можна відкидати п’янку ауру успіху: люди люблять переможців”, – розповідає Кей.

Що таке супервівторок?

Getty

Клінтон зняла свою кандидатуру на виборах 2008 року, поступившись Бараку Обамі

Супервівторок – це день, коли багато штатів одночасно проводять праймеріз або кокуси.

У лютому 2008 року в супервівторку брали участь одразу 24 штати, а в 2012-му – лише десять.

Цього року супервівторок випадає на 1 березня. Цього дня відбудуться 16 паралельних виборів: 13 в різних штатах всередині США, решта – на американських територіях за межами країни.

Що далі?

Getty

Сенатор-демократ Сандерс має намір кинути виклик Клінтон

Праймеріз і кокуси триватимуть до літа. Потім у липні на загальнонаціональних партійних з’їздах офіційно оберуть кандидатів у президенти.

На з’їздах штати представлені різним числом делегатів – пропорційно кількості виборців у штаті.

Щоб офіційно стати кандидатом у президенти, номінант повинен завоювати абсолютну більшість голосів, тобто набрати голоси половини делегатів плюс один голос.

Кандидату від Республіканської партії необхідно подолати позначку в 1 236 голосів, а демократу – 2 383.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *