Зазвичай легше щось знищити ніж відновити, — Ян Томбінський

Представники ЄС та ОБСЄ запевнили, що роблять все можливе для врегулювання ситуації в Україні, працюючи в дуже небезпечних умовах

Голова СММ Ертурул Апакан


Голова СММ Ертурул АпаканАвторські права: Громадське радіо

Про це зокрема заявив Голова СММ Ертурул Апакан в Києві 3 лютого на церемонії передачі 20 броньованих автомобілів, що їх місія отримала, як частину підтримки від Європейського Союзу.

Апакан зауважив, що незважаючи на те, що автопарк СММ наразі збільшився до 188 броньованих автомобілів, цього все ж недостатньо, адже місія планує продовжити та розширити свою присутність в Україні. Патруль СММ зазвичай складається з 5-8 осіб у двох автомобілях, щодня 60-90 патрулів працюють в Україні. Довжина лінії зіткнення становить 487 км, тому для патрулювання тільки цієї лінії потрібно 160-200 патрулів, сказав Ертурул Апакан. 

«Місія ОБСЄ присутня на Сході України з самого початку. Вона працювала в Донецьку та Луганську у часи важких обстрілів, у важких та небезпечних умовах. Це міжнародна команда, яка робить дуже важку роботу кожен день, пересуваючись з місця на місце по великій території, й кожен автомобіль працює тільки 8 годин на день».

Голова СММ ОБСЄ в Україні також додав, що якщо ситуація з безпекою покращиться, у місії розглянуть питання ночного патрулювання, адже саме в темну пору доби відбувається більшість збройних провокацій.

Ян Томбінський


Ян ТомбінськийАвторські права: Громадське радіо

У свою чергу Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що ЄС робить усе можливе для того, щоб допомогти Україні:

«ЄС підтримує й підтримуватиме територіальну цілісність України, й саме тому ЄС запровадив й продовжує санкції проти Росії через порушення цією країною фундаментальних принципів міжнародного права. Як ви мали помітити, керівництво ЄС та України прийшли до чіткого розуміння, що немає військового вирішення поточної ситуації. Ми маємо шукати політичні інструменти для того, щоб нормалізувати ситуацію в Україні та повернути їй контроль над її територіями», — зазначив Голова представництва ЄС в Україні.

Ян Томбінський сказав, що не проходить жодного дня, щоб керівники європейських країн не обговорювали це питання між собою та з українськими та російськими лідерами

«Зазвичай легше щось знищити ніж відновити. Потрібен час», — сказав він.

У 2015 році ЄС виділив для СММ 24 броньовані автомобілі. Наразі автопарк СММ складає 188 броньованих та 132 неброньованих транспортних засобів, що використовуються по всій Україні.

Передані 3 лютого авто загальною вартістю приблизно 685 тис. євро раніше використовувались Поліцейською місією ЄС в Афганістані. Вони повністю броньовані й мають захист проти калібрів 7.62 та 5.56 мм. У найближчі дні автомобілі будуть направлені для використання командами на сході країни.

Марія Зав’ялова спеціально для «Громадського радіо»

Mercedes G 320 CDI


Mercedes G 320 CDI Авторські права: Громадське радіо

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *