Право звернення до НАБУ не має використовуватися як засіб політичного тиску

Президент України підтримав ініціативу детективів Національного антикорупційного бюро щодо змін до Кримінального процесуального кодексу України в частині внесення відомостейдо Єдиного реєстру досудових розслідувань (ст.214). Зокрема пропонується, щоб заявник надавав посилання на джерело походження інформації про вчинення правопорушення, про яке він повідомляє. Таку думку під час зустрічі Петра Порошенка з керівним складом і детективами НАБУ озвучив директор Бюро Артем Ситник.

За словами А.Ситника, зміни до зазначеної статті необхідні для того, щоб унеможливити спроби використання права звернення до Антикорупційного бюро як засобу політичного тиску.

 

«Враховуючи, що чиновники, які підслідні НАБУ, мають і певний політичний вплив, і політичних опонентів, складається ситуація, коли виникає зловживання правом звернення. Саме тому ми вважаємо за необхідність конкретизувати статтю 214 КПК щодо порядку внесення відомостей до ЄРДР таким чином, щоб у заявах про правопорушення були посилання на джерела, з яких суб’єкт звернення отримує інформацію. Переконаний, це дозволить уникнути використання інформації про реєстрацію кримінального провадження для політичного впливу», – наголосив директор НАБУ.

 

Він також зазначив, що щоденно від народних депутатів України до НАБУ надходять звернення про вчинення корупційних злочинів. 

«Однак після того, як детективи Бюро повідомляють заявників про римінальну відповідальність за надання завідомо неправдивого повідомлення, ентузіазм багатьох згасає», – підкреслив А.Ситник.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *