Диспансеризація на Донеччині повинна стати дієвим методом боротьби з онкозахворюваннями – Жебрівський

Сьогодні на засіданні колегії Донецької облдержадміністрації директор департаменту охорони здоров’я Юрій Узун доповів про стан виконання Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями і розповів про подальші напрямки роботи з удосконалення якості надання медичної допомоги населенню.

За словами Юрія Узуна, торік на боротьбу з онкологічними захворюваннями з держбюджету отримано хіміопрепаратів і препаратів супроводу на суму 10,3 млн грн. З місцевих бюджетів для закладів охорони здоров’я міст та районів на виконання програми виділено 542,5 тис грн  для придбання витратних матеріалів.

«Велику кількість препаратів, на суму 40 млн грн, було видано Донеччині, вони зберігалися в деяких лікарнях. Але оскільки область не має матеріально-технічного підрозділу для лікування дітей, ці препарати були розподілено між іншими областями України. А наші діти лікуються у Харкові, Дніпропетровську, Києві», – наголосив Юрій Узун.

Павло Жебрівський звернув увагу, що на Донбасі вже немає такої масштабної диспансеризації, як раніше. Він запропонував на добровільних засадах поновити медичні огляди, які спрямовані на виявлення онкозахворювань на ранніх стадіях.

«Третинний рівень медицини у нас поки слабкий, тому ми користуємось допомогою сусідів. Треба вирішити, як в добровільній формі відновити диспансеризацію на території Донецької області», – підкреслив він.

Як розповів директор департаменту охорони здоров’я, у 2015 році на диспансерний облік взято 10 775 осіб з передпухлинними захворюваннями, оздоровлено – 16439, проліковано – 15398. За 2015 рік оглянуто 4714 жінок, виявлено 1011 доброякісних новоутворень, злоякісних новоутворень – 89.

«4 роки тому на нашу кількість населення в області було передбачено 9 мамографів. Сьогодні ми маємо лише 4. Кабінети діагностики, безумовно, потрібні. Але треба враховувати, що за останні 5-6 років з’явились дуже потужні апарати УЗІ експертного класу, які не потребують додаткового обладнання приміщень. Треба розвиватися у цьому напрямку», – запевнив Юрій Узун.

Водночас він зауважив, що у 2014-2015 роках на Донеччині знизилися показники захворюваності та смертності через онкологічні захворювання. Своєчасне виявлення раку на всіх рівнях надання медичної допомоги населенню забезпечується шляхом підвищення онкологічної грамотності та настороженості лікарів. Задля цього торік в області проведено 69 семінарів та конференцій

Онкослужба на теперішній час представлена двома онкологічними диспансерами: у місті Краматорську на 150 ліжок, у Маріуполі на 200 ліжок та онкологічним відділенням в складі центральної районної лікарні Бахмута – на 40 ліжок. Диспансери оснащені сучасною апаратурою та забезпечені технічним супроводом.

Також Юрій Узун зазначив, що оскільки Краматорськ зараз виконує функції обласного центру, його онкодиспансер є обласним, тому закладу потрібно приділяти належну увагу. В рамках програми соціально-економічного розвитку диспансер отримав обладнання на суму 14 млн грн, в ньому з’явились 2 операційних стола, 2 апарати для штучної вентиляції легенів, 2 апарати ультразвукової діагностики, 2 мікротома для гістологічної лабораторії,  кліничний біохімічний полуавтоматичний аналізатор, гастроскоп, бронхоскоп, колоноскоп, ректоскоп. Обладнання також отримав і Маріупольський онкодиспансер на суму 6 млн грн.

Очільник області підкреслив важливість того, щоб майбутні громади враховували необхідність профільних лікарняних установ на своїх територіях.

Управління інформаційної політики та з питань преси облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *