Іноземна преса: де у світі люблять Трампа?

Чи стане можливий вихід із ЄС загрозою для нацбезпеки Британії? Як запобігти гуманітарній катастрофі у Греції? Як у Європі сприймають Дональда Трампа? Відповіді шукає західна преса.

Покласти край залякуванням

Опоненти виходу Великої Британії з Євросоюзу мають припинити залякувати виборців

напередодні референдуму. З таким закликом на шпальтах Daily Mail виступає колишній міністр оборони Ліам Фокс. Він вважає некоректними попередження про загрозу національній безпеці держави у разі, якщо британці проголосують за вихід з ЄС.

Одна з причин, чому Росія поводиться настільки зухвало, – багаторічна неспроможність Заходу відповісти на її агресію. Немає значення, залишаємося ми при цьому в ЄС чи ніЛіам Фокс, екс-міністр оборони Британії

Особливе обурення в нього викликав аргумент, що “брекзіт” (brexit, від англ. Britain та exit. – Ред.) начебто зіграє на руку російському президенту Володимиру Путіну, зупинити якого стане ще важче.

“Чи згадував він про наше членство в ЄС, коли вторгався в Грузію? Або тремтів через наші зв’язки з Брюсселем, коли нелегально анексував Крим? Ці люди що, за ідіотів нас тримають? Одна з причин, чому Росія поводиться настільки зухвало, – багаторічна неспроможність Заходу відповісти на її агресію. Немає значення, залишаємося ми при цьому в ЄС чи ні”, – вважає пан Фокс.

На його думку, нацбезпека Британії залежить не від ЄС, а від НАТО та від власної розвідки, а тісніша інтеграція з ЄС та централізація влади в Брюсселі тільки загрожуватимуть миру та спокою у державі.

“Залишатися у ЄС – ось де лежить більша загроза нашій незалежності”, – резюмує пан Фокс у Daily Mail on Sunday.

Греція у небезпеці

Греції загрожує гуманітарна катастрофа через наплив біженців, попереджає Financial Times. Як зазначає газета, такою є сумна перспектива держави, після того як Австрія та низка балканських країн вирішили закрити свої кордони для мігрантів.

Допустити гуманітарну катастрофу у Греції, яка є країною-членом ЄС – це безвідповідальністьFinancial Times

За даними газети, грецький уряд був готовий прийняти 70 тисяч біженців, але кожного для на територію країни прибувають до 2 тисяч мігрантів. “Ситуація ускладнюється тим, що після шести років рецесії Греція ледве порається з економічними обмеженнями, що були накладені на країну в рамках договору про фінансову допомогу минулого року”, – зазначає газета.

Видання закликає європейських лідерів знайти шляхи для вирішення проблеми на саміті 17 березня. Зокрема, Брюссель мусить ухвалити план щодо розміщення 160 тисяч мігрантів, що наразі перебувають у Греції, а також надати фінансову допомогу Туреччині, Йорданії та Лівану, по яких найбільше вдарила криза з біженцями.

“Популізм набирає популярності по всьому континенту, і найпростішим рішення для європейських лідерів було б тримати мігрантів якнайдалі від своїх країн та залишити проблему сусідам. Але допустити гуманітарну катастрофу у Греції, яка є країною-членом ЄС – це безвідповідальність”, – підсумовує Financial Times.

Що в Європі думають про Трампа?

Як сприймають Дональда Трампа у Європі? Щоб відповісти на це питання, International New York Times заглянула у європейську пресу. І дійшла висновку, що найчастіше на успіхи фаворита у президентській гонці серед республіканців на континенті реагують “сатирою, обуренням, а інколи і солідарністю”.

“У Франції його показують демагогом, в Іспанії порівнюють із Дональдом Даком, а у Британії кажуть, що він гірший за лорда Волдеморта”, – зазначає газета.

Видання додає, що пан Трамп часто опиняється на перших шпальтах європейських газет – щоправда, зазвичай через свої скандальні заяви щодо мусульман, жінок або людей з обмеженими можливостями.

Якщо б я був американцем, то проголосував би за Дональда ТрампаЖан-Марі Ле Пен, екс-лідер ультраправої французької партії “Національний фронт”

“Тут дещо шоковані мітингами на підтримку Трампа, де звучить майже фашистська риторика”, – цитує газета Якоба Нільсена, редактора сайту данської газети Politiken.

Дехто у Європі, втім, дивиться на пана Трампа із захопленням – зокрема, у Росії, де схвально відгукнулися на його “дружбу” з Володимиром Путіним. Похвалив республіканця й колишній лідер ультраправої французької партії “Національний фронт” Жан-Марі Ле Пен. “Якщо б я був американцем, то проголосував би за Дональда Трампа”, – цитує його твіт International New York Times.

Королівські ціни

Газету Independent здивували ціни на святковий порцеляновий посуд, який у Британії випустили на честь 90-річного ювілею королеви Єлизавети II.

“Аби відсвяткувати подію традиційним чаюванням, середня британська сім’я матиме викласти більш як 200 фунтів, адже одні тільки чашка із блюдцем коштуватимуть 55 фунтів”, – підрахувало видання.

За його даними, найдешевшим сувеніром є кружка, але й вона коштує 25 фунтів. За тарілку ж прихильникам монархії доведеться викласти 89 фунтів.

Такі ціни, вважає газети, є особливо красномовними на тлі зменшення продажів королівської атрибутики та падіння відвідуваності монарших резиденцій протягом останніх кількох років.

Втім у цього спаду є очевидне пояснення: не було визначних королівських подій. У минулому продажі зростали завдяки шаленому інтересу до весілля принца Вільяма та Кейт Міддлтон у 2011 році – тоді вдалося заробити 17 мільйонів фунтів. У 2012-13 роках – і того більше, завдяки “діамантовому ювілею” перебування королеви на троні, додає Independent.

Огляд підготувала Яна Люшневська, Служба моніторингу BBC

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *