ЗМІ Росії повторно поширили фейк про Україну і Монголію

Цими днями російські ЗМІ поширювали новину нібито Верховна Рада України звернулася до хуралу, парламенту Монголії, з вимогою компенсації за руйнування Києва військами Батия в XIII столітті і геноцид українського народу. Однак, прес-аташе посольства Монголії в Росії Намсрай Лхагвасурен повідомив, що у посольстві нічого не знають про існування листа з такими вимогами.

«Інформація про те, що Україна вимагає від Монголії компенсацію за руйнування Києва військами Батия в XIII столітті, яка з’явилась у медіа просторі у травні 2015 року, виявилась не жартом. Монгольські дипломати офіційно підтвердили: українська влада вимагає компенсації за навалу хана Батия і руйнування Києва татаро-монголами», – розповіли у вівторок «Вести.ру».

Така «новина» вже з’являлась у російських ЗМІ у 2015 році. Тоді, на сайті російського каналу «Звезда» її подали як жарт, інші російські ЗМІ представили її як справжню новину.

Російські ЗМІ повернулись до цієї теми після інтерв’ю прес-аташе посольства Монголії в Росії Намсрая Лхагвасурена в ефірі «Вести ФМ» 29 лютого, в якому він нібито підтвердив факт звернення українського парламенту до монгольського в травні 2015 року.

Ось фрагмент із діалогу Намсрая Лхагвасурена і ведучого Петра Фьодорова в ефірі «Вести ФМ», як це було подано:

Намсрай Лхагвасурен: «Верховна Рада України написала офіційного листа Великому державному хуралу (це наш парламент), що в XIII столітті хан Батий (це Золота Орда, це онук Чингісхана) здійснив геноцид українського народу. Вони вимагали платити компенсацію. І про це на російських сайтах, на монгольських сайтах все написали і потім кореспондент наш спитав у нашого голови Великого державного хуралу: «Лист насправді був?». І відповідав наш глава Великого державного хуралу: «Взагалі в історії середньовіччя там була Київська Русь, Української держави тоді не було такої, і якщо Верховна Рада напише всі імена українських громадян, які зазнали геноциду, і їхніх сімей, то Монголія готова заплатити».

Петро Фьодоров: «Я думав, що це жарт. Я в інтернеті писав: не може бути. А виявилося – правда».

Після ефіру «новину» про нібито вимогу з боку України компенсації від Монголії надрукували «Вести.ру», «Ридус», «Русская Весна»«Утро.ру» та інші.  

У коментарі російському каналу «Дождь» Лхагвасурен пояснив, що під час ефіру «Вести.ФМ» лише переказав зміст «інтернет-сенсації», першоджерелом якої, за його словами, стала замітка на сайті «ЦентрАзия», від 8 травня 2015 року. У посольстві, за його словами, нічого не знають про існування такого листа: «Ніхто не бачив такого листа… Я що прочитав, те і говорив там», – заявив дипломат, додавши, що давав інтерв’ю не як представник посольства, а як приватна особа.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *