Македонія повністю перекрила кордон для мігрантів

Влада Македонії заявила, що більше не пропускатиме через свій кордон з Грецією жодних мігрантів, таким чином перекривши “балканський маршрут” їхнього пересування.

Це рішення оголосили після того, як Словенія заявила, що не пускатиме мігрантів на свою територію.

Прем’єр-міністр цієї країни Міро Церар заявив, що “балканського маршруту для нелегальної міграції більше не існує”.

Її приклад збираються наслідувати Хорватія та Сербія.

На грецько-македонському кордоні скупчилися близько 13 тисяч мігрантів.

Днями ЄС та Туреччина домовилися про загальні риси плану, який, як очікується, дасть можливість полегшити найбільшу з часів Другої світової війни міграційну кризу.

Деталі цього плану все ще обговорюються, однак анонсуючи його ключові положення, голова Європейської ради Дональд Туск, заявив, що “дні нелегальної міграції до Європи закінчилися”.

Табір на кордоні

Протягом минулого року через Македонію на північ пройшли сотні тисяч мігрантів. Однак поступово ця країна почала обмежувати кількість тих, кого вона пропускала на свою територію – спочатку виключно до мігрантів з Сирії, Афганістану та Іраку, а згодом – до сирійців, які мешкали у зонах бойових дій.

Таким чином на міграційному шляху утворився “корок”: у таборі поблизу грецького прикордонного пункту Ідомені мешкають уже близько 13 тисяч людей.

Одразу кілька балканських країн та Угорщина заявили, що посилять кордон своїх кордонів.

Кореспондент ВВС Кріс Морріс каже, що Албанія та Болгарія побоюються, що після цього саме через їхні території можуть пройти альтернативні маршрути пересування нелегальних біженців та контрабандистів.

Інше побоювання, додає він, – що поки анонсована угода між Туреччиною та ЄС не набула чинності, потоки мігрантів наберуть гігантського масштабу.

Застереження

Перекриття “балканського маршруту”, очевидно, було на порядку денному саміту ЄС-Туреччина цього понеділка.

Його напрацювання, зокрема, пропозиція висилати з ЄС одних мігрантів і приймати замість них інших, сприймаються неоднозначно.

ООН оголосила, що має застереження щодо анонсованого плану. У Amnesty International заявили, що деякі його елементи завдають удару по самому праву людей на отримання притулку. А генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд сказав ВВС, що пропозиція висилати мігрантів, які вже перебувають у Європі, суперечитиме міжнародному праву.

Утім, остаточно угоду між ЄС та Туреччиною досі не уклали, а переговори з цього приводу триватимуть на саміті Євросоюзу 17-18 березня.

Про що домовилися ЄС та Туреччина?

Глави країн ЄС заявили, що для вирішення кризи потрібні “рішучі кроки” і висунули наступні пропозиції:

  • – усіх нових нелегальних мігрантів, які прибудуть до Греції з Туреччини, повернуть до Туреччини. При цьому нелегальними мігрантами вважатимуть тих, хто прибув не за усталеною процедурою, наприклад, не маючи документів;
  • – взамін за кожного “повернутого” сирійця ЄС прийматиме одного сирійського громадянина з Туреччини;
  • – процедуру надання безвізового режиму громадянам Туреччини прискорять: очікується, що остаточно візи скасують до червня цього року;
  • – надання фінансової допомоги у розмірі 3 млн євро також пришвидшать. Обговорюється також збільшення фінансування: Туреччина попросила удвічі більшу суму;
  • – почнеться підготовка до нових раундів переговорів стосовно членства Туреччини у Євросоюзі.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *