1930 року в Харкові почався сфабрикований судовий процес “Спілки визволення…

1930 року в Харкові почався сфабрикований судовий процес “Спілки визволення України” – одіозна показова справа ОГПУ, що викривала вигадану організацію української інтелегенції.

Відбувся у Харковській опері. Було залучено 474 осіб, з них засуджено до смерті – 15, до таборів – 192, вислані з України – 87, умовно – 3, звільнені – 124. Багатьох єднали визвольні змагання: 31 з них були колись членами українських партій, 1 був прем’єром, 2 міністри УНР, 6 члени Центральної Ради.

За легендою була в підпіллі з 1926, мета – визволення українців в етнографічних межах та заснування Самостійної капіталістичної України.

«Важлива подія припала на моє студентство: процес СВУ в Харкові…Квитків на “виставу” не продавали, а розподіляли через профспілки. Давали і студентам. Був на допиті Дурдуківського, розгубленого, непевного, і Людмили Старицької-Черняхівської, шо була найбільшим чоловіком серед підсудних…Я був здивований і спантеличений. Я міг собі уявити, що підсудні справді утворили підпілля. Це викликало в мене гордість – не все українське на Україні радянське і комуністичне» © Юрій Шерех-Шевельов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *