Органами прокуратури викрито численні порушення прав затриманих при застосуванні працівниками державної прикордонної служби заходів, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, за адміністративні правопорушення

З огляду на повідомлення засобів масової інформації про порушення прав громадян органами державної прикордонної служби Генеральною прокуратурою України проведено перевірку стану додержання законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення в окремому контрольно-пропускному пункті «Київ» (далі – ОКПП «Київ»), що обслуговує потреби пунктів пропуску через державний кордон «Бориспіль», «Гостомель», «Київ» (Жуляни) та «Черкаси-аеропорт», а також залізничного вокзалу «Київ-Пасажирський».

Установлено, що впродовж 2015 року службовими особами ОКПП «Київ» складено понад 8 тисяч протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, при цьому на підставі ст.ст. 260 – 263 Кодексу України про адміністративні правопорушення в адміністративному порядку було затримано понад 250 осіб.

Вибірковою перевіркою Генеральної прокуратури України, проведеною із залученням прокуратури Київської області, виявлено численні порушення законодавства при застосуванні службовими особами зазначеного підрозділу примусових заходів впливу за адміністративні правопорушення.

Зокрема, установлено непоодинокі випадки тримання затриманих осіб у неналежних умовах, оскільки їх поміщали до спеціального приміщення для тимчасового тримання, де створено відповідні умови, лише через тривалий проміжок часу після затримання (5 – 9 годин). Як наслідок, ігнорувалися права громадян та іноземців на відпочинок, підтримання особистої гігієни, харчування тощо.

Порушувалися строки затримання осіб. Усупереч вимогам законодавства особи, затримані з метою складання протоколу про адміністративне правопорушення, продовжували і далі безпідставно триматися після його складання. Загалом минулого року щонайменше стосовно кожного другого затриманого допускалися такі порушення.

Незважаючи на встановлення особи правопорушників і направлення матеріалів для розгляду до суду, всупереч вимогам ст. 260 КУпАП затримані своєчасно не звільнялися з місць тимчасового тримання. При цьому працівники державної прикордонної служби у ряді випадків достовірно не зазначають час адміністративного затримання та звільнення осіб, допускають порушення їх прав на захист.

Нормативно-правові акти, що регламентують режимні вимоги, в пункті контролю «Київ-Пасажирський», пунктах пропуску через державний кордон «Бориспіль», «Гостомель», «Київ» (Жуляни) та «Черкаси-аеропорт» не відповідають вимогам законодавства, містять суперечності та посилання на нечинні закони.

В окремих випадках за фактами пред’явлення іноземцями підроблених документів при проходженні прикордонного контролю повідомлення про вчинення злочину до органів поліції не надсилалися.

З метою усунення виявлених порушень закону та поновлення прав затриманих осіб загалом внесено 2 документи прокурорського реагування з вимогою скасувати 3 правових акти, що суперечать вимогам законодавства, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 24 співробітники державної прикордонної служби, у тому числі 2 особи з керівного складу. Під час перевірки розпочато 3 кримінальні провадження за фактами використання завідомо підроблених документів.

Подальша робота у цій сфері триває. Питання законності застосування до громадян примусових заходів, пов’язаних з обмеженням їх особистої свободи, продовжують перебувати у полі зору Генеральної прокуратури України.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *