Чемпіон світу з го уперше виграв у комп’ютера

Чемпіон світу з гри го Лі Сі Дол уперше виграв партію у комп’ютерної програми AlphaGo, розробленої Google.

Кореєць Лі Сі Дол – один із найкращих гравців планети – описав свою перемогу над комп’ютером як “безцінну”.

Це вже четверта гра між ним та AlphaGo. Раніше чоловік і комп’ютер уже провели три гри – і в усіх них перемогла AlphaGo.

Останню – п’яту – гру з го між людиною та програмою проведуть у вівторок, 15 березня.

Цінна поразка

Го – стратегічна настільна гра, схожа на шахи, але зі значно більшою кількістю варіантів ходів. Вона грається на дошці розміром 19 на 19 клітин. Гра го з’явилася в Китаї кілька тисяч років тому, звідти прийшла до Японії і Кореї.

До цього часу досконало освоїти гру го комп’ютерам було складно через величезну кількість можливих комбінацій у грі.

Програма AlphaGo була створена британською комп’ютерною компанією Deep Mind та розробником Демісом Хассабісом. У 2014 році компанію придбав гігант Google.

Як зазначив коментатор Майкл Редмонд, у четвертому поєдинку AlphaGo грала добре десь до середини матчу, проте пан Лі зіграв “блискуче” на 78-ому ході і перебрав першість у комп’ютера.

Сам пан Лі, коментуючи гру, зазначив: “Мене ніколи так не вітали після перемоги в одній грі”.

Представники Google назвали поразку своєї програми “вкрай цінною”, адже вона дозволить ідентифікувати проблему, яка призвела до неї, і виправити її.

Програма, що вчиться

У першому матчі перемога AlphaGo далася непросто: Лі Сі Дол вів упродовж більшої частини гри, проте програмі вдалося здійснити кілька сильних ходів і відібрати перемогу на останніх етапах поєдинку.

Після поразки у другій грі пан Лі заявив, що “не має слів”, додавши, що AlphaGo зіграла “майже ідеально”.

Експерти, які спостерігали за третім суперництвом людини і комп’ютера, відзначають, що того разу Лі Сі Дол видав одну з кращих своїх ігор, однак програма все одно виграла “у чудовому стилі”.

За словами розробника програми Деміса Хассабіса, програма AlphaGo “вчиться на власних помилках”.

Для розуміння го і його комбінацій, програма вивчала попередні ігри і досліджувала різні шаблони гри. Вона “грала із собою, різними версіями себе, мільйони і мільйони разів, щоразу поступово стаючи трошки кращою”, пояснив у коментарі ВВС пан Хассабіс.

Вважається, що це протистояння між AlphaGo і Лі Сі Долом стане епохальним для розвитку штучного інтелекту.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *