Як упорядкувати соціальні виплати ВПЛ: потрібні законодавчі ініціативи

«Для того щоб упорядкувати надання соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, необхідно через Донецьку обласну державну адміністрацію або громадські структури грамотно сформувати зрозумілі законодавчі ініціативи, які змінять українське правове поле», – вважає начальник головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад.

Засідання «круглого столу» на тему: «Припинення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» відбулося в Краматорську з ініціативи Норвезької ради з питань біженців, за сприянням Донецької облдержадміністрації. У дискусії взяли участь директор Департаменту з питань внутрішньої політики Донецької ОДА Олександр Меланченко, позаштатний радник міністра соціальної політики України Олександр Ворошков, представники державних і громадських організацій.

Наталія Рад особливо підкреслила, що мова йде не про припинення, а про призупинення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. «На сьогоднішній день територіальними управліннями Пенсійного Фонду області прийнято близько 600 тис. заяв, відновлено виплати 383 тисячам одержувачів», – розповіла начальник обласного ПФ.

Однією з основних проблем, що ускладнюють порядок пенсійних виплат, Наталія Рад назвала відсутність документообігу з тимчасово непідконтрольною територією. За її словами, через це кількість людей, яких немає в живих, але вони до сих пір не зняті з обліку – критично велика. Також є люди, які отримують «подвійні» соціальні виплати – на українській території та в ОРДО.

Ще однією проблемою є питання статусу населених пунктів Донецької області, що знаходяться на лінії зіткнення або в так званій «сірій зоні». Від легітимізації статусу таких населених пунктів залежить отримання їх мешканцями соціальних виплат.

«Проблеми є. Але усі питання чують, беруть на контроль та спрямовують у правове русло. Так, у нас вирішилися питання щодо статусу населених пунктів Тельманівського, Новоазовського районів, Світлодарська, Миронівського, Вуглегірська. Там пенсіонери вже отримують виплати», – резюмувала керівник обласного управління ПФ.

Вона додала, що на сьогоднішній день з тих людей, які опинилися в списках на призупинення пенсійних виплат, лише близько 10% особисто з’явилися в управління ПФ і перевірили себе. Ті, хто прийшов, отримали підтвердження і пенсії отримують. «Дізнатися по телефону про статус своєї виплати, і в разі призупинення прийти до територіального управління ПФ з документами – нескладно. Виплати будуть відновлені протягом виплатного періоду», – пообіцяла керівник обласного ПФ. Крім того, Наталія Рад повідомила, що співробітники управлінь Пенсійного фонду практикують виїзди на місце проживання до осіб, які за станом здоров’я не можуть особисто відвідати територіальний підрозділ.

Директор Департаменту з питань внутрішньої політики ДонОДА Олександр Меланченко також нагадав, що Донецька область однією з перших опублікувала інформацію з роз’ясненням процесу верифікації соціальних виплат ВПО на офіційному сайті облдержадміністрації.

За інформацією Департаменту з питань внутрішньої політики ОДА

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *