Король Бельгії пообіцяв прийняти виклик екстремістів

Король Бельгії Філіпп пообіцяв, що його країна прийме виклик, кинутий їй екстремізмом – спокійно і з гідністю. Таку заяву монарх зробив у телезверненні до нації через

серію вибухів у Брюсселі.

За словами короля, він відчуває біль тих, хто втратив у вівторок своїх друзів і близьких: “Сьогодні наша країна тужить. Для всіх нас день 22 березня більше ніколи не буде таким, як раніше. Поламані життя, глибокі рани. Цей біль відчуває вся країна”.

“Перед лицем загрози ми відповідатимемо на неї разом”, – додав Король Філіпп.

А прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель назвав напади найстрашнішою подією в історії країни. Він повідомив, що у королівстві оголошена триденна жалоба, після чого, як він сподівається, країна повернеться до нормального життя.

Водночас бельгійський урядовець додав, що максимальний рівень терористичної загрози збережеться щонайменше до ранку четверга.

Серія вибухів

Вибухи у Брюсселі відбулися рано вранці 22 березня. Два вибухові пристрої спрацювали в аеропорту, ще один – на станції метро “Маальбек” в самому центрі бельгійської столиці, неподалік від кількох установ Європейського Союзу.

У результаті вибухів загинула як мінімум 31 людина. За офіційними даними, 11 людей стали жертвами вибухів в аеропорту, ще 20 – у метро. Загальна кількість постраждалих оцінюється у понад 200 людей.

Місцеві ЗМІ стверджують, що кількість загиблих може бути більшою, ніж повідомляється офіційно. Відомо, що багато постраждалих перебувають у вкрай важкому стані.

Бельгійський прем’єр Шарль Мішель на прес-конференції не назвав кількості постраждалих, однак відзначив, що загиблих і поранених багато.

Відповідальність за вибухи взяло на себе екстремістське угруповання “Ісламська держава”. Влада Бельгії кваліфікувала напади як теракт. Поліція встановила особи щонайменше трьох підозрюваних.

Відразу за кількома адресами в Брюсселі проходять обшуки. У квартирі одного з підозрюваних поліцейські знайшли саморобний вибуховий пристрій, начинений цвяхами, а також прапор “Ісламської держави”.

Посилення заходів безпеки

Влада Бельгії підвищила рівень терористичної загрози до найвищого. Національний кризовий центр закликав громадян не змінювати місце свого перебування, а адміністраціям шкіл доручено не випускати дітей на вулицю під час обідніх перерв.

Бельгійські спецслужби посилили заходи безпеки на атомних станціях по всій країні.

За повідомленням агентства Reuters, евакуйовано допоміжний персонал атомної електростанції Тіанж. Причина евакуації поки не уточнюється.

Як передають бельгійські ЗМІ, поліція виявила поруч з аеропортом Брюсселя ще один пояс смертника, який не розірвався, а також автомат Калашникова.

У Брюсселі наразі закрито багато магазинів та інших установ. Деякі вулиці перекриті, автомобілі перевіряються поліцейськими та військовими.

У столиці Бельгії практично не працює транспорт. Закрито метрополітен, не ходять трамваї і автобуси.

Всі рейси в аеропорту Завентем скасовані, літаки, що прибувають, відправляються на запасні аеродроми.

Інший брюссельський аеропорт Шарлеруа продовжує роботу.

Підвищені заходи безпеки введені також в аеропортах Нідерландів.

Компанія Eurostar скасувала всі потяги в Брюссель і з Брюсселя.

Реакція інших країн

Після нападів у Брюсселі було негайно посилено заходи безпеки в інших країнах Західної Європи.

У Парижі пройшло екстрене засідання французького уряду. За розпорядженням міністра внутрішніх справ Франції Бернара Казнева на охорону аеропортів, вокзалів і прикордонних переходів додатково направлено 1,6 тис. працівників поліції.

Спецслужби Франції перебувають у стані повної бойової готовності з листопада 2015 року, коли 130 людей загинули в результаті нападів у Парижі.

У британських аеропортах та інших транспортних вузлах також посилені заходи безпеки. Прем’єр-міністр Девід Кемерон скликав засідання надзвичайного урядового комітету KOBRA за участю міністрів, а також керівництва поліції і розвідки.

Офіційний рівень терористичної загрози у Британії залишається другим за п’ятибальною шкалою, що означає високу ймовірність нападу.

Влада Німеччини посилила заходи безпеки в аеропортах, на вокзалах і на кордоні з Бельгією, Францією, Нідерландами та Люксембургом.

Про те, як розвивалася ситуація у Брюсселі, читайте у

лайв-трансляції ВВС Україна.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *