Напади в Брюсселі: що вже відомо?

У вівторок понад 30 людей загинули і 250 були поранені у вибухах в аеропорту Брюсселя і метро.

Два вибухи один за одним прогриміли в головному терміналі міжнародного аеропорту Завентем на північному сході міста.

Ще один вибух згодом був на станції метро “Маальбек” у центрі Брюсселя поблизу кількох інституцій ЄС.

Так звана “Ісламська держава” заявила, що це вона влаштувала напади в бельгійській столиці.

Напади сталися через чотири дні після арешту в Брюсселі Салаха Абдеслама, головного підозрюваного в організації джихадистських атак у Парижі 13 листопада 2015 року.

Хто влаштував напади?

Двоє з чоловіків, які влаштували напади, були ідентифіковані у бельгійських ЗМІ як брати Халід і Брагім Бакрауї, обидва відомі поліції минулими правопорушеннями.

Бельгійський телеканал RTBF повідомив, що Халіда Бакрауї вважають бомбістом-смертником, який влаштував вибух у метро.

Його брата Брахіма вважають чоловіком посередині між двома іншими підозрюваними, зафіксованими камерами спостереження в аеропорту Завентем.

Двоє чоловіків у чорному на цьому зображенні мають на лівій руці щось схоже на рукавиці, що дало підстави припустити, що вони в такий спосіб приховували детонатори своїх вибухових пристроїв.

Поліція в Брюсселі почала розшук третього чоловіка на цьому фото, який має на голові капелюх. Бельгійські ЗМІ назвали його Наджимом Лашрауї, якого раніше було ідентифіковано як спільника Абдеслама.

Угрупування, яке називає себе “Ісламська держава”, заявило про те, що за нападами стоять саме його бійці.

У заяві, яку у вівторок поширило пов’язане з ІД агентство Amaq, угрупування описало брюссельські атаки як “низку бомбових нападів із застосуванням поясів із вибухівкою і вибухових пристроїв”.

Напади в аеропорту

Два вибухи з розривом у лічені секунди прогриміли в зоні реєстрації пасажирів в аеропорту Завентем близько 8:00 за місцевим часом (7:00 за Гринвічем) у вівторок.

Очевидець повідомив, що перед вибухами чув постріли і крики на арабській мові.

Бельгійський федеральний прокурор сказав, що один з вибухів був, “найімовірніше”, нападом бомбіста-смертника.

Один зі свідків сказав, що люди втікали з місця першого вибуху прямісінько до місця недалеко від головного входу, де прогримів другий вибух.

Напади на станцію метро

Через трохи більше ніж годину ще один вибух прогримів на станції метро “Маальбек” у центрі міста в безпосередній близькості біля інституцій ЄС.

Потяг із трьох вагонів саме виїздив зі станції, коли стався вибух, повідомила компанія STIB, оператор міського транспорту Брюсселя.

Схоже, що вибуховий пристрій був у середньому вагоні, який у той час був ще біля платформи. Машиніст одразу ж зупинив потяг і евакуював пасажирів першого й останнього вагонів.

Скільки людей загинули?

У трьох вибухах загинули понад 30 людей, але точне число загиблих наразі не підтверджено.

Міністр охорони здоров’я Бельгії сказав, що у вибухах в аеропорту загинули 11, а 81 поранений.

В нападі в метро загинули принаймні 20 людей, повідомив місцевим ЗМІ мер Брюсселя.

В обох нападах – в аеропорту і в метро – поранено до 250 людей, дехто з них – критично.

Прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель сказав на прес-конференції, що внаслідок вибухів є “багато мертвих і багато поранених”.

“Сталося те, чого ми боялися, – додав пан Мішель. – Ми усвідомлюємо, що постали перед трагічною миттю. Нам треба бути спокійними і показати солідарність”.

Розслідування

Антитерористичний підрозділ федеральної прокуратури Бельгії відкрив кримінальне розслідування.

У заяві прокуратури сказано, що у вівторок увечері поліція провела рейди в районі Схарбек, де виявила начинену цвяхами бомбу, хімікати і прапор “Ісламської держави”.

Раніше у вівторок поліція, за повідомленнями, знайшла в аеропорту пояс із вибухівкою та автомат Калашникова.

Наскільки безпечний Брюссель?

Після нападів у вівторок Бельгія підняла рівень загрози до найвищого.

Національний кризовий центр закликав людей “залишатися там, де вони перебувають” і наказав школам не випускати на вулицю школярів. О 16:00 за місцевим часом цей режим послабили.

Читати англійською:

Чому напади скоєно в столиці Бельгії?

Британський уряд попередив громадян Британії уникати поїздок до Брюсселя після бомбових нападів у вівторок.

На своїй офіційній сторінці британський Форін-офіс закликає британців, які зараз у Брюсселі, “уникати людних місць і не користуватися в цей час громадським транспортом”.

Відомство відкрило також гарячу телефонну лінію для тих британців, які переживають за безпеку своїх родичів чи друзів у Бельгії.

Речник об’єднання туристичних компаній Abta сказав, що британські туристи в Брюсселі повинні виконувати вказівки бельгійської влади, а ті, хто щойно планує поїздку, повинні вийти на зв’язок з компанією-перевізником.

Чи працює транспорт?

Брюссельський аеропорт Завентем після нападів закритий, а всі рейси відправляють в інші аеропорти. Керівництво аеропорту каже, що аеропорт не працюватиме ні в середу, ні в четвер.

Після вибуху на станції метро “Маальбек” уся система брюссельського метро була закрита. Певний час не працювали також деякі маршрути трамваїв і автобусів, однак уже у вівторок громадський транспорт відновив роботу. Запрацювали навіть деякі лінії метро.

Компанія Eurostar відразу після нападів у Брюсселі зупинила свої швидкісні потяги до бельгійської столиці, однак згодом частково відновила сполучення. Повноцінне сполучення мало поновитися вже в середу, однак компанія попередила, що станції в Бельгії будуть переповнені.

Чому напади скоїли в Брюсселі?

У понеділок міністр внутрішніх справ Бельгії Жан Жамбон сказав, що після арешту Салаха Абдеслама постала загроза нападів помсти ісламістів за те, що його впіймали.

Абдеслама, підозрюваного в організації нападів у Парижі минулого року, поранили та арештували в рейді поліції на квартиру в передмісті Моленбек минулої п’ятниці.

Він є громадянином Франції, а народився в Бельгії. Повідомляють, що він співпрацює з поліцією і просить не видавати його французьким правоохоронцям.

Пан Жамбон сказав у радіо інтерв’ю: “Ми знаємо, що розкривши одну організацію, можемо підштовхнути до дій інші. Ми цілком це усвідомлюємо”.

Як відреагували інші країни?

Після нападів у Брюсселі заходи безпеки було посилено в усіх країнах Західної Європи.

Французький міністр закордонних справ Бернар Казнев сказав, що на вокзалах, в аеропортах і на прикордонних пунктах додатково розміщено 1 600 поліцейських.

Франція перебуває в стані підвищених заходів безпеки від часу паризьких нападів у листопаді минулого року.

Британія також посилила безпеку в аеропортах і на транспортних вузлах. Прем’єр-міністр Девід Кемерон зібрав урядовий комітет “Кобра”, який охоплює міністрів, командування поліції і очільників британської розвідки.

Офіційний рівень терористичної загрози залишається незмінно на рівні “дуже високий” – це другий найвищий рівень зі шкали з п’яти позначок.

Влада Німеччини посилила заходи безпеки в аеропортах, на вокзалах і на кордонах з Бельгією, Францією, Нідерландами і Люксембургом, повідомив речник федеральної поліції.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *