Найбільша партія в урядовій коаліції Бразилії вийшла з більшості

Найбільша партія у правлячій коаліції Бразилії вирішила вийти із урядової більшості. Лідери “Партії бразильського демократичного руху” (ПБДР) проголосували за “негайний вихід” із уряду президентки країни Ділми Русеф.

Такий крок ПБДР може прискорити процедуру імпічменту проти пані Русеф.

Опозиційні депутати раніше закликали до відставки чинної президентки Бразилії через звинувачення у її причетності корупційних схем із відмивання грошей.

Лідери ПБДР оголосили про рішення вийти із коаліції наступного дня після відставки їхнього однопарційця – міністра з питань туризму Енріке Едуардо.

“Прощання для уряду”

На зустрічі у вівторок лідери ПБДР вирішили, що решта шість міністрів від партії, що нині залишаються в уряді пані Русеф, мають або піти у відставку, або постати перед етичними слуханнями.

Як зазначає кореспондентка ВВС у Сан-Паулу Лаура Бікер, тепер конгрес країни може вже у травні тимчасово відсторонити Ділму Русеф від виконання обов’язків президента.

Її обов’язки натомість виконуватиме віце-президент Мішел Темер – лідер ПБДР, доки сенат Бразилії не вирішить, чи оголошувати імпічмент пані Русеф остаточно, пояснює кореспондентка ВВС.

Один із депутатів ПБДР Осмар Терра ще перед голосуванням щодо виходу з коаліції своєї партії назвав такий крок “прощанням для уряду”.

Аналітики кажуть, що значній кількості парламентарів від ПБДР вже давно був не до вподоби альянс із “Робітничою партією”, лідером якої є пані Русеф. Ці занепокоєння посилювали і заклики до відставки президентки на тлі масштабного корупційного скандалу, до якого виявилися причетні впливові члени “Робітничої партії”.

Пані Русеф потребує третини голосів за себе у конгресі, аби не дати поставити на голосування питання імпічменту.

Без БПДР вона може втратити 69 голосів із 513 у нижній палаті парламенту країни.

Лідери іншого учасника правлячої коаліції Бразилії – Соціал-демократичної партії – заявили, що дають своїм парламентарям право самим обирати, як голосувати у випадку розгляду імпічменту.

Тиск на Лулу

У понеділок попередник пані Русеф на посаді Луїс Ігнасіу Лула да Сілва порівняв такі кроки, що можуть призвести до відставки президентки, зі спробою перевороту.

Проте і сам пан Лула да Сілва наразі перебуває під значним тиском.

Раніше цього місяця Верховний Суд відхилив призначення його головою адміністрації пані Русеф, і пізніше цього тижня має ухвалили остаточне рішення щодо цього.

Опозиція заявляє, що пані Русеф запропонувала Лулі да Сілві посаду у власній адміністпації, аби він уникнув розслідування та можливого суду у справі про масштабне відмивання грошей.

За бразильським законодавством, розглядати справи проти членів уряду може лише Верховний Суд країни.

Пані Русеф наполягає, що не мала наміру захищати екс-президента від суду. На її думку, навички та досвід пана да Сілви допоможуть у відновленні економіки країни.

Сам Лула да Сілва рішуче заперечує усі звинувачення і наполягає, що йому намагаються зашкодити балотуватись у президенти у 2018 році.

У таких містах, як Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро, раніше пройшли протести із вимогою відставки Ділми Русеф.

Водночас у багатьох містах пройшли акції і на підтримку президенти – їхні учасники стверджують, що пані Русеф стала жертвою кампанії, спрямованої на усунення від влади “Робітничої партії”.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *