США нарощують війська у Східній Європі

Пентагон готується розширити військову присутність в Східній Європі “на тлі зростання російської агресії”.

У РФ пообіцяли відповісти “асиметрично” на плани США.

Додаткова бригада

4,2 тисячі американських військовослужбовців (посилену механізовану бригаду) додатково відправлять до Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Румунії та Болгарії на основі ротації.

У Східній Європі також розмістять 250 одиниць бронетехніки: танків, бойові машини піхоти “Бредлі” і самохідні гаубиці “Паладин”.

Також угруповання буде збільшене більш ніж на 1,7 тис. одиниць допоміжної техніки.

Як відзначає кореспондент ВВС з питань дипломатії Джонатан Маркус, це найбільше посилення НАТО Сполученими Штатами від початку ескалації напруги, викликаної анексією Криму Росією та конфліктом на Донбасі.

Розвіяти сумніви союзників

В

інтерв’ю Wall Street Journal заступник міністра оборони США Роберт Уорк пояснив військове зміцнення тим, що багато країн Східної Європи сумніваються у готовності США захищати їх, особливо “на тлі зростання російської агресії”.

Такі кроки Пентагону мають на меті розвіяти ці сумніви.

У Росії заявили, що не будуть пасивно спостерігати за діями Сполучених Штатів.

“Ми не пасивні спостерігачі, послідовно здійснюємо всі ті військові заходи, які вважаємо необхідними для того, щоб компенсувати цю посилену, нічим не виправдану присутність. Звичайно, відповідь буде абсолютно асиметричною”, заявив постійний представник Росії при НАТО Александр Грушко в ефірі телеканалу “Россия 24”.

Розширення військової присутності Сполучених Штатів заплановано розпочати з лютого 2017 року. Однак рішення Білого Дому ще має отримати схвалення Конгресу США.

  • 25 000 із них є солдатами армії

  • 4200 додаткових вояків за планом

  • 21 – число баз США у Європі

AFP

Тут, як кажуть експерти, можливі проблеми, адже план передбачає виділення 3,4 млрд доларів на бюджет Ініціативи щодо забезпечення європейської безпеки.

На початку лютого Пентагон представив план щодо збільшення видатків на військову допомогу Європі.

Після російської анексії Криму сили НАТО почали збільшувати кількість озброєнь на складах у Східній Європі, і ввели порядок постійній ротації військ з потужніших західних країн альянсу в цьому регіоні.

Ротація військ без їхньої постійної дислокації у Східній Європі, у трактуванні НАТО, відповідає зобов’язанням альянсу в рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ).

РФ остаточно вийшла з ДЗЗСЄ в 2015 році, проте вважає, що нарощування запасів озброєнь НАТО у Східній Європі суперечить іншим договорами Москви з Північноатлантичним альянсом.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *