Іноземні ЗМІ: чому голландці мають допомогти українцям?

Чому голландцям потрібно проголосувати за угоду про асоціацію з Україною, чи реальною є загроза ядерного тероризму, як воно – бути дружиною халіфа? Відповіді на ці та інші питання – в огляді британської преси.

Проголосувати “за”

Тижневик Economist закликає нідерландців проголосувати за угоду про асоціацію між Україною та ЄС на референдумі, який відбудеться 6 квітня.

Коли українці повернулися в бік Європи, їхньою мрією було, аби країна вилізла з ями корупції та хаосуEconomist

Видання нагадує, який непростий шлях здолали українці і яку високу ціну вони заплатили, аби цей документ було підписано, – від Євромайдану до анексії Криму та конфлікту на Сході. Угода про асоціацію є виявом колективного прагнення нації перетворити “мафіозну державу” на “впорядковану демократію” та “нормальну країну”, пише автор.

Economist зазначає, що у нідерландців є певні побоювання щодо “великої бідної” України з її олігархами та пострадянською недорозвиненою економікою. І додає, що євроскептики, які виступають проти ратифікації угоди, впевнені, що так званий європейський вибір Києву нав’язав Брюссель.

Але для того, щоб Україна, в якій реформи поки що перебувають в зародковому стані, змогла розвиватися в правильному руслі, Європа має піти їй назустріч.

“Аби це сталося, голландці мають проголосувати за”, – наполягає тижневик, попереджаючи, що негативний результат референдуму буде “трагедією”.

Автор переконаний, що ратифікувавши угоду, Нідерланди позбавлять Володимира Путіна можливості здійснити його бажання – аби Україна залишалася корумпованою країною, налаштованою проти Європи.

“Коли українці повернулися в бік Європи, їхньою мрією було, аби країна вилізла з ями корупції та хаосу. Вони все ще намагаються з неї видертися. Голландські виборці не мають наступати їм на пальці”, – підсумовує Economist.

Ядерна (не)безпека

Independent, як і інші британські видання, цитує заключне слово президента Барака Обами на саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні – головним чином, його попередження про те, що терористи можуть рано чи пізно отримати доступ до радіоактивних матеріалів.

На думку американського лідера, ймовірність такого розвитку подій, хоч і незначна на даному етапі, є “одним з найбільших викликів для світової безпеки”.

Ми знаємо, що терористи, які виступають проти нас сьогодні, хочуть вбити якомога більше людейДевід Камерон, британський прем’єр-міністр

Видання нагадує, що ісламістські угруповання прагнуть сконструювати так звану “брудну бомбу”. Але доктор Бейза Унал, експерт британського аналітичного центру Chatham House, переконує, що наразі немає жодних доказів того, що терористи можуть створити ядерну зброю.

Але вона все одно вважає, що світові лідери мають суттєво підвищити безпеку на атомних станціях. А ще необхідно ретельніше перевіряти тих, хто в своїй професійній діяльності має доступ до радіоактивних матеріалів – проводити психологічні тести та тренінги з кібер-безпеки.

Independent також повідомляє, що британський прем’єр-міністр Девід Камерон запропонував іншим країнам допомогу, аби краще захистити ядерні об’єкти.

“Ми знаємо, що терористи, які виступають проти нас сьогодні, хочуть вбити якомога більше людей, використовуючи будь-які засоби, які можуть потрапити їм до рук. Тому, звичайно, безпека ядерних матеріалів для тих країн, де є ядерна програма, є надважливим питанням”, – сказав глава уряду.

А ще Independent зазначає, що цьогорічний саміт, в якому Росія відмовилася брати участь, продемонстрував “відсутність одностайності” у питанні запобігання ядерним атакам.

Дружина терориста

“Як це воно – бути дружиною найрозшукуванішого терориста в світі?” – запитує Daily Mail у вступі до матеріалу про колишню супутницю життя Абу Бакр аль-Багдаді, ватажка-халіфа “Ісламської Держави”.

Сайя аль-Дулаїмі розповідає в інтерв’ю, що їхній шлюб був “поверховим” та нещасливим.

“Я його не кохала, – зізнається жінка. – Він був загадковою людиною. З ним не можна було щось обговорити або мати нормальну розмову. Він лише ставив питання та наказував мені щось принести. Він роздавав накази і нічого більше”.

Але водночас вона зазначає, що аль-Багдаді був “нормальним сім’янином” і любив дітей.

“Як йому вдалося стати еміром найнебезпечнішої терористичної організації в світі – загадка”, – додає вона.

Пані аль-Дулаїмі довідалася, чим насправді займається аль-Багдаді лише після того, як вона, вагітна його донькою, від нього утекла та була через декілька років заарештована в Лівані.

Пізніше її та ще дванадцятьох ісламістів обміняли на ліванських військовополонених. Тоді жінка сказала, що планує переїхати до Туреччини. Але тепер вона прагне потрапити на Захід.

А ще пані аль-Дулаїмі просить не дорікати їй злочинами колишнього чоловіка.

“Я могла жити, як принцеса. Мені гроші не потрібні. Я хочу жити вільною”, – каже вона.

Як турецький паша

Daily Telegraph пише, що туристичний сектор Туреччини, яку лише два роки тому відвідала рекордна кількість іноземних мандрівників та відпочивальників, наразі перебуває “на межі”.

Визначні пам’ятки історії та архітектури – такі як руїни Пергама, занесені в список людської спадщини ЮНЕСКО, чи палац Топкапі в Стамбулі – майже безлюдні. Як зізнається гід Озан Саїн, за цілий день у нього може бути одна група туристів, хоча раніше їх було безліч.

Основні причини, які спонукають найбільших туристичних операторів Великобританії згортати турецький напрямок, – терористична загроза, яка останнім часом значно зросла, та міграційна криза.

А ще Анкара втратила російський ринок – адже відносини між двома країнами суттєво погіршилися.

Але ті, хто все ж обере Туреччину для відпочинку, не пожалкують, додає видання.

Як сказав Daily Telegraph Мурай Озгюч, представник однієї з туристичних агенцій: “Кожен, хто приїде до Туреччини, відчує себе там пашою, – винятковий сервіс, низькі ціни, жодних натовпів”.

Огляд підготував Андрій Кондратьєв, Служба моніторингу ВВС

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *