Як приховують активи і ухиляються від сплати податків

Мільйони документів панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, що стали надбанням гласності і проливають світло на цілу мережу близьких до Володимира Путіна людей, які підозрюються у відмиванні грошей, можуть втопити читачів в море незрозумілих термінів і назв.

Хоча існують цілком законні способи використання офшорних зон, які іменуються також “податковим раєм”, здебільшого те, про що йде мова в цих документах, стосується приховування справжніх власників грошей, походження цих грошей та ухиляння від сплати податків на ці гроші.

Якби ви були багатим підприємцем з Німеччини, який вирішив ухилитися від сплати податків, міжнародним наркобароном або головою репресивного режиму, методи були б більш-менш схожими.

Фірма Mossack Fonseca стверджує, що завжди дотримувалася міжнародних норм з метою упевнитися, що компанії, які вона інкорпорувала, не використовуються для ухиляння від сплати податків, відмивання грошей, фінансування терористів або в інших незаконних цілях.

Компанія-пустушка

Компанія-пустушка зовні виглядає як законний бізнес. Але це лише оболонка, яка управляє фінансами, приховуючи при цьому тих, кому вони належать. Керують цією компанією юристи, бухгалтери і навіть прибиральники. При цьому вони лише підписують документи, і їхні імена значаться в цих документах.

Коли влада намагається з’ясувати, хто володіє і розпоряджається грошима в такій компанії, їй кажуть, що цим займаються керуючі, але це лише ширма.

Хтось платить їм, щоб вони могли ховати гроші від влади або, як буває в деяких випадках, від колишніх дружин.

Компанії-пустушки називають ще “поштовими скриньками”, тому що насправді вони це лише адреса, на яку надходять всі документи.

Офшорний фінансовий центр

Якщо у вас є компанія-пустушка, ви не будете розміщувати її в Лондоні або Парижі, бо тамтешня влада при бажанні звичайно може з’ясувати, кому вона належить.

Вам потрібний офшорний фінансовий центр, або податковий рай. Зазвичай такі центри знаходяться в невеликих острівних державах з добре засекреченою банківською системою і дуже низькими податками або взагалі без податків на фінансові операції.

Таких країн у світі чимало, від Британських Віргінських островів і Макао до Багамських островів і Панами.

Але навіть в таких місцях велика частина наданих фінансових послуг абсолютно законна. Вся справа в секретності, яка робить їх такими привабливими для шахраїв і неплатників податків з усього світу, особливо якщо регулюючі органи в цих країнах слабкі або закривають очі на порушення.

Акції та облігації на пред’явника

Для тих, кому необхідний додатковий рівень анонімності і можливість легко переміщати великі суми грошей, найкраще підходять акції або облігації на пред’явника.

На кожній британській п’ятифунтовій банкноті є напис: “Зобов’язуюсь виплатити пред’явнику на вимогу суму в п’ять фунтів”.

Це означає, що якщо банкнота у вас в кишені – вона ваша. Власник готівки може витратити їх або зробити з ними все що завгодно.

Акції та облігації на пред’явника працюють так само. Особа, у якої вони лежать у кишені, валізі або банківському депозитарному сховищі, володіє ними.

Тільки коштують вони не п’ять фунтів. Зазвичай облігації на пред’явника оцінюють в круглу суму – 10 тисяч фунтів. Це дуже зручно, якщо вам потрібно переміщати великі грошові суми, і відмінно, коли необхідно заявити, що ви не є їх власником.

Якщо такі облігації зберігаються в юридичній конторі в Панамі, хто дізнається, що вони належать вам або взагалі існують в природі?

Ось чому уряд США в 1982 році перестав продавати облігації на пред’явника. Вони були дуже зручні для шахраїв.

Відмивання грошей

Відмивання грошей необхідно для того, щоб можна було користуватися незаконно отриманими активами, не викликаючи підозр.

Якщо ви наркоділок, шахрай або, скажімо, корумпований політик, у вас буде багато готівки, яку ви не зможете витратити або приховати на чорний день без того, щоб не видати себе.

Для цього гроші необхідно відмити. Ви можете відправити їх в сумнівну фірму в офшорному фінансовому центрі, яка може допомогти вам конвертувати їх в облігації на пред’явника, що належать фірмі-пустушці, про яку ніхто нічого не знає.

Потім на ці гроші можна купити непримітне житло в Лондоні або на півдні Франції на випадок державного перевороту у вашій країні, оплатити освіту дітей або фінансувати поїздки двоюрідної бабусі в Париж за покупками…

Санкції та шляхи їх обходу

Одним із способів покарання і спроби обмеження влади сумнозвісних режимів у всьому світі є санкції.

Вони можуть полягати в обмеженнях на імпорт озброєнь і боєприпасів, заборонах на експорт нафти та інших товарів, а також в персональних санкціях, таких як закриття банківських рахунків диктаторів, членів їх сімей, друзів і прихильників.

В даний час діють тисячі санкцій, накладених урядом Великобританії на різні країни, їхні компанії, банки та на багатьох окремих представників.

Але чим більше існує санкцій проти режиму, тим більше грошей можна зробити на порушенні чи обході таких санкцій.

Доходи від надання секретних банківських рахунків душогубам і вбивцям, постачання зброї однієї або навіть обох сторін у громадянській війні або фінансування ядерних амбіцій ізольованих режимів можуть бути величезні. І, зрозуміло, численні таємні банківські рахунки і компанії-пустушки, відкриті в країнах, де влада вважає за краще не звертати на них уваги, є ключем до того, щоб обхід санкцій був прибутковою і безпечною справою.

Директива ЄС про оподаткування ощадних рахунків

У спробі перешкодити громадянам приховувати гроші від податкових органів, Європейський союз прийняв Директиву про оподаткування ощадних рахунків (ESD). По суті, банки країн ЄС збирають належні податки з банківських рахунків громадян інших європейських країн.

Тобто, якщо ви громадянин Ірландії і у вас є рахунок в банку Нідерландів, вам не слід сподіватися, що ірландські податкові служби його не виявлять і не знімуть належний податок.

Директива ESD помітно ускладнила можливість заховати гроші в Європі. Цікаво, що коли ця директива обговорювалася і приймалася, несподівано різко зросла кількість людей, що захотіли відкрити банківські рахунки за межами Європи, звідси і підвищений інтерес до таких місць, як Панама і Британські Віргінські острови.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *