Комплексний підхід і стратегічне мислення. У Краматорську відбувся семінар для органів місцевого самоврядування

Про необхідність комплексного підходу до вирішення проблем населених пунктів області йшлося на семінарі з представниками органів місцевого самоврядування, організованому департаментом інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької облдержадміністрації в Краматорську.

Аналізуючи стан і якість підготовки інфраструктурних проектів на місцях, директор департаменту Оксана Головко акцентувала увагу представників місцевої влади на комплексному вирішенні завдань. «Якщо у вас, наприклад, є проект зі створення опорної школи, ви повинні подумати про освітлення вулиць біля цієї школи або ремонт дороги, по якій ходитимуть діти», – зазначила вона.

Не менш важливо вміти розставляти пріоритети, враховуючи першочерговість проблем кожного населеного пункту. «Слід мислити певною мірою стратегічно. Іноді під час захисту проекту кажуть: ми хочемо відремонтувати 30 шкіл, 2 дитсадки і т. д. А в цьому населеному пункті вода подається по 4 години на день. Я не думаю, що люди не скажуть спасибі за реалізацію проекту з водопостачання, в результаті якого подача води збільшиться хоча б до 8 годин на добу. Знову ж таки, якщо потрібно відремонтувати систему подачі води, відразу варто подумати, що буде з водовідведенням, коли збільшиться натиск. Тобто, наведіть відповідні аргументи обласному керівництву, і якщо ви подаєте проект щодо системи водопостачання, відразу прораховуйте і закладайте гроші на систему водовідведення. В цьому випадку я вам фактично гарантую, що такий проект буде затверджено», – констатувала Оксана Головко.

Особливої уваги на сьогоднішній день заслуговують об’єднані територіальні громади області.

«Для порівняння я назву суми на розвиток, і ви будете заздрити громадам, які вже об’єдналися, – підкреслила директор департаменту, звертаючись до голів місцевих рад, – це від 5 до 20 мільйонів гривень. Якби у вас зараз була створена об’єднана територіальна громада, ви б стовідсотково отримали таке ж саме фінансування. На сьогоднішній день ОТГ залишилося надати в повному обсязі і якості відповідні документи для виділення коштів під свої проекти, і я сподіваюся, що вони це зроблять», – додала О.Головко.

На семінарі з підготовки інфраструктурних проектів та програм розвитку представників органів місцевого самоврядування також вчили працювати з системою електронних державних закупівель Prozorro.

За інформацією Департаменту з питань внутрішньої політики ОДА

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *