Репресії в Криму: мусульмани під прицілом«Вони обирають принципових, тих, чию думку поважають, того, хто

Репресії в Криму: мусульмани під прицілом

«Вони обирають принципових, тих, чию думку поважають, того, хто вирізняється, і арештовують. Таким чином, вони залякують інших» — розповідає член Кримської контактної групи з прав людини Абдурешид Джеппаров.

У 2014 році він став жертвою анексії Криму. Його сина Ісляма Джеппарова та сина його сестри Зорем — Джевдета викрали у селищі Білогірськ, що під Сімферополем. Їх досі не знайшли, а самому Джеппарову якось пояснили, що доля викраденого сина та племіника залежатиме від «його поведінки». Проте, минуло два роки, і досі не відомо, чи живі викрадені.

«Нам надали ознайомлення зі справою, але я не знайомився. Я розумію, якщо знайшли — мені б повідомили, а якщо немає — навіщо дурня валяти. Самі вони все це зробили, тепер ніби як шукають. Тому, я думаю, що це справа рук державних каральних структур та спецслужб. Вони все це знають, роблять вигляд, що шукають. Тому ми не знаємо, живі чи ні наші хлопці» — говорить про викрадення сина Джеппаров.

Абдурешид Джеппаров у минулому член організації, а згодом і голова, Кримськотатарського національного руху. Після викрадення сина та племінника Джеппаров став членом контактної групи з прав людини. Сьогодні він, як правозахисник, знає про всі зникнення, обшуки та арешти в кримських домівках. Ми зустрілись з Абдурешидом Джеппаровим у Білогірську, та разом з ним побували в родині Вадима Сірука, арештованого у лютому 2016 року.

«На сьогоднішній день у нас в Криму 12 людей під арештом. Справи завершені і невідомо чим закінчаться взагалі. Тим більше стаття підпадає під юрисдикцію військового суду і їх можуть вивезти у гарнізонний суд округу північно-кавказького, як Савченко. Обшуків у нас було близько 15, хоч це і звучить — обшуки, але це не просто обшуки, а напад на житло. На ранок це робиться, коли діти сплять. Вони вибивають скло, двері і вриваються в домівки. Одягають наручники, скручують господарів, а далі потім розмови, посмішки і начебто все коректно. Тому просто обшуками ми перестали це називати, — це напад на житло. Це обшуки в мечетях, обшуки в школах, це викрадення і зникнення людей. У нас на сьогоднішній день в Криму 15 випадків зникнень та викрадень. З них 4 — не кримських татар» — розповідає Джеппаров.

12 лютого 2016 після масових обшуків Київський районний суд Сімферополя арештував Енвера Бекірова, Вадима Сірука, Мусліма Алієва і Емір-Усеіна Куку. За два місяці утримання під вартою, суд подовжив їхній арешт до 8 червня. Згодом, 1 квітня, у кримському селі Піонерське, в кафе, затримали 35 кримських татар. Затримання проводили озброєні люди в масках. Їх посадили в мікроавтобус «Богдан» і відвезли в Центр протидії екстремізму. Наступного дня затриманих кримських мусульман відпустили з центру «Е» через 4 години, знявши відбитки пальців і взявши слину на ДНК.

Місія Ради Європи в Криму

Абдурешид Джеппаров зустрічався з місією Ради Європи, яка вперше за два роки після анексії змогла потрапити на півострів. Щоправда, перед зустріччю з європейцями у Сімферополі, з представниками Кримської контактної групи провели «профілактичну бесіду»:

«27 одного з представників нашої групи запросив до себе Бальбек Руслан, він один із заступників Аксьонова. Він його довго умовляв, щоб на зустрічі з Штудманом, ми якось не говорили про ті речі, про які не варто було б говорити з точки зору ось цього Руслана Бальбека. При цьому просили нашого представника, щоб він мене умовив, адже я головний координатор, щоб якось теж був акуратний з висловлюваннями, мовляв «ми розуміємо, що тут у нас в Криму, ми розуміємо, що ви правозахисники, але на війні як на війні — всяке трапляється».

За словами Джеппарова, Кримська контактна група мала достатньо матеріалів для бесіди з місією. Зустріч відубвалась у присутності перекладачів, представників Меджлісу та нової влади.

«Представник, з яким ми спілкувалися, уникав політичних питань. Він говорив, що якщо він буде робити як ми ось хочемо відразу ж, то іншого візиту вже не буде…».

Звіт щодо дотримання прав людей в анексованому Криму місія Ради Європи мала опублікувати наприкінці лютого. Але звіт так і не вийшов.

Абдурешид Джеппаров супроводжує нас у Нижньогірськ. Це також селище у Сімферопольському районі, де знайомить нас з іншими жертвами репресій окупаційної влади.

Мусульманин? Тепер ти — екстреміст!

У Нижньогірську одягнена у хіджаб нас зустрічає Анна Богачова, дружина арештованого 12 лютого Вадима Сірука. Вона вже чекає другу дитину. У будинку — батько, матір та сестра арештованого. Вадима Сірука, як і інших трьох арештгованих, звинувачують у тероризмі та причетності до ісламської організації «Хізб ут-Тахрір».

Здивуванням для родини був не лише арешт, але і репортажі російського телебачення, де показали їхній будинок, але зсередини було вмонтоване відео з іншого приміщення.

«Вийшов сусід і каже, мовляв, що це по російському телебаченню показують, ніби у Сіруків обшуки, знайшли заборонену літературу і все розкидано, якісь папери. Але це якесь нежиле приміщення, і сусіди побачили, що це не наш будинок зсередини».

За словами Сіруків, про існування організації «Хізб ут-Тахрір» вони дізнались вже після арешту. Сам Вадим народився в степовому Криму. У двадцять років прийняв Іслам та ходив у ялтинську мечеть. Сіруки сім'єю займаються дрібним бізнесом, пов'язаним з вирощуванням і продажем овочів у Ялті.

«Що він зробив? Він нікого не вбив, не образив, він нічого не вкрав. Арештували і все. Вони мотивують це тим, що у Росії це заборонено… Але ж що заборонено? Бути мусульманином?».

За словами кримських правозахисників та адвокатів, сьогодні відбувається залякування та репресії кримських мусульман.

Адвокат Вадима Сірука, Еміль Курбедінов:

«Жодному з 8 затриманих не приходила повістка з'явиться в органи ФСБ. Якби така повістка прийшла б і вони не з'явилися, то їхнє затримання було б менш обгрунтоване. На обшуки вдиралися так, ніби відбувалося захоплення і затримання. Тобто заходи, які застосовують ФСБ, — ніщо інше, як залякування. Так в рамках закону кримінальне переслідування не проводиться. Якщо йдеться про обшук — показують спокійно постанову і проводять обшук. Стосовно статей, що інкримінуються, то по першій частині — від 15 до 20 років позбавлення волі або довічне увязнення. За другою — від 5 до 10 років і штрафи мільйон та два мільйони рублів. Настільки страшні санкції, а докази провини — нуль. Я вважаю, що проходять певні репресії і залякування кримських мусульман».

Абдурешид Джеппаров:

«Ми позбулися своєї волі, Україна теж нас не чула, просто ігнорувала кожне з усіх наших питань, претензій. Але ми були вільні, ми могли виходити на площі, могли висловлюватися, говорити, протестувати — що завгодно. Наша поведінка не була обмежена. Ми могли писати, читати, могли критикувати кого завгодно. Зараз ми цього всього позбулися. Зараз не можна говорити вголос, зараз не можна говорити повним текстом по телефону, нам не можна виходити на площі, на вулиці, писати, постити в соціальних мережах щось. За це потім притягують до відповідальності. Ми живемо в репресивному режимі».

/Юлія Стець, Громадське.Крим
http://www.hromadske.tv/society/57080be5a1af9/13:25
13:25

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *