Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Литва посилає сигнал країнам ЄС(основні тези прес-конференції

Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу

Литва посилає сигнал країнам ЄС
(основні тези прес-конференції у прес-холі Сейму)
11 квітня 2016р.

_____________________
Два роки тому Росія, будучи членом Ради безпеки ООН, грубо порушила правила, і з того моменту це є проблемою для занепокоєння для всього міжнародного співтовариства, заявив в ході прес-конференції глава Меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров.
«Етнічні кримські татари сьогодні фактично живуть в катастрофічній ситуації. З того моменту, як прийшла Росія, перед народом знову постало питання про його майбутнє», – зазначив він.
За його словами, не завжди вдавалося нормально домовлятися з українською владою, проте, кримські татари діяли спільно з Україною та жили в цій державі: «Але одного разу до нас прийшли і сказали «ні». Тому ми і чинимо опір».
Він подякував Литві за можливість зібратися в Вільнюсі:
«Проводячи такий конгрес, сьогодні Литва посилає сигнал країнам ЄС про те, що ми повинні об'єднуватися в захисті Криму і кримських татар, України».
_____________________
Україна була вразливою
Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв також зазначив, що радий можливості проведення Конгресу кримських татар і конференції, присвяченій проблемам народу.
«Агресія і окупація відбулися тому, що Україна була дуже вразлива. І агресор, як шакал, напав, коли вона була слабкою. Якщо було б по-іншому, то окупація була б неможливою. І цього б не сталося, якби міжнародне співтовариство відреагувало відповідним чином ще на події в Грузії», – стверджує він.
За його словами, всі брехливі заяви про те, що «в Криму дуже чекали Росію» не вплинули на міжнародне співтовариство і тому кримський референдум не був визнаний.
«Про який референдум можна було говорити, коли на півострові діяли банди самооборони, людей затримували, якщо вони виходили на площу проти окупації. Тут діє не справедливість, а сила і шантаж. Кримські татари в першу чергу захищають себе», – каже він.
«Ми раді, що Литва стоїть в авангарді у боротьбі за свободу і ініціює сміливі заяви в зв'язку з окупацією Криму», – уклав він.
_____________________
В.Ландсбергіс закликав не плутати термінологію
Колишній глава Литовського Сейму, професор Вітаутас Ландсбергіс зазначив, що не потрібно піддаватися нав'язуваній Росією термінології щодо окупованої території. За його словами, не можна забувати, що територія окупована разом з проживаючими там людьми.
«Коли ми говоримо про окупацію Криму, то найчастіше в світі пригадується така проблема як порушення територіальної цілісності України. Але є друга сторона цієї кривавої медалі – територія захоплена разом з людьми. Викрадені люди, їх тримають як заручників. Це дуже велика група людей, захоплена разом зі своєю землею, і вони абсолютно безправні, як і Надя Савченко», – вважає В.Ландсбергіс.
Інший момент, за його словами, полягає в тому, що відбувається виправдання незаконної окупації.
«Певною термінологією відбувається виправдання незаконних дій. Суд Криму. Який суд Криму? Це хибні поняття. Які можуть бути правоохоронні органи там, де немає ніяких прав? Немає ніякого суду в Криму, є окупаційний суд», – стверджує В.Ландсбергіс.
«Було б добре, щоб журналісти остерігалися. Навіть політики заражені термінологією і поняттями російської пропаганди», – застеріг він.
«У окупованих людей немає ніяких прав. Такої речі немає. І про це не можна забувати», – додав екс-спікер Сейму.
Все перевернуто, каже він, і «ми повинні це зрозуміти і усвідомити. «Якщо жителі Криму не братимуть російського громадянства, незважаючи на терор, тоді, ймовірно, їх знову вишлють, буде нове вигнання».
«Якщо будуть насильницькі дії проти меджлісу – то це тільки підтвердить окупацію. Не потрібно попадатися в ці словесні пастки», – підсумував В.Ландсбергіс.
_____________________
«Я був свідком подій, коли РФ окупувала і анексувала Крим. Я свідчу, що це була окупація і агресія проти України », – заявляє колишній посол Литви в Україні Пятрас Вайтекунас, який останнім з дипломатів покинув Крим в момент його анексії.
За його словами, Росія своїми діями ламає усталений порядок.
фото: http://ru.delfi.lt/news/politics/krymskie-tatary-litv..
#Вільнюс #Литва #Україна #Крим #кримські_татари #ВККТ

https://www.facebook.com/cpUAct/posts/1201535599858452


Посилання
ru.delfi.lt

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *