Органами прокуратури продовжується моніторинг незаконних судових рішень, які завдали значних економічних збитків державі та пов’язані з незаконним поглинанням підприємств, установ, організацій

Упродовж І кварталу 2016 року органами прокуратури за результатами перевірок звернень громадян, юридичних осіб та з власної ініціативи виявлено 14 судових рішень вказаної категорії.

У зв’язку з цими порушеннями внесено 9 апеляційних скарг, 1 заяву про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами та 4 заяви до Верховного Суду України.

Наразі, з урахуванням раніше внесених, судами розглянуто та задоволено 20 апеляційних скарг, 10 заяв до Верховного Суду України та 1 заяву про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами.

Львівським апеляційним господарським судом 29.03.2016 за скаргою прокуратури Закарпатської області скасовано незаконне рішення суду першої інстанції про зобов’язання товариства з часткою державної власності «Закарпатполіметали» передати ТОВ «Карпатська рудна компанія» понад 280 т лежалих хвостів, які містять залишки золота, вартістю понад 29 млн грн.

За наслідками розгляду 9 заяв Генеральної прокуратури України Верховний Суд України протягом лютого-березня поточного року скасував незаконні ухвали Вищого адміністративного суду України та направив на новий касаційний розгляд справи щодо стягнення з Державного бюджету України на користь ПП «Вестра», ТОВ «Толиман» і ТОВ «Варра Трейд» начебто надмірно сплачених ними митних платежів на загальну суму понад 76 млн грн при здійсненні Південною митницею митного оформлення ввезених підприємствами товарів.

Разом з оскарженням незаконних судових рішень прокурорами за наявності підстав також ініціювалися питання про дисциплінарну відповідальність суддів, що допустили при здійсненні судочинства порушення закону.

У 2016 році внесено 3 такі заяви до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які ще не розглянуто.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *