Опитування ВВС: Росія – ментально найзакритіша країна

Згідно з опитуванням, проведеним компанією GlobеScan на замовлення ВВС, дедалі більше людей у різних країнах і на різних континентах вважають себе громадянами світу. У Росії таких людей стало менше.

Росіяни виявилися найбільш ментально відгородженою від світу нацією.

В опитуванні, проведеному в 21 країні, Росія посіла останні місця практично з усіх питань, що стосуються відкритості решті світу. При цьому почуття спільності з рештою світу в інших великих країнах, що розвиваються, відчутно зросла, внаслідок чого вперше більше половини респондентів сказали, що відчувають себе радше громадянами світу, ніж громадянами своєї країни.

З твердженням “я відчуваю себе радше громадянином світу, ніж громадянином своєї країни” згодні 24% росіян, і це найнижчий показник серед охоплених цим опитуванням країн.

Подібні результати показала Німеччина – там громадянами світу себе вважають 30% опитаних. А найбільшими “глобалістами” проявили себе нігерійці – 73% позитивних відповідей. У Китаї таких – 71%.

Середній результат для всіх респондентів у 2016 році – 51% “громадян світу”, і це, як зазначають GlobeScan і ВВС, перший за 15-річну історію таких опитувань випадок, коли частка тих, хто відчуває себе громадянами світу, перевалила за позначку 50%.

При цьому кількість людей, які мислять і відчувають себе в глобальному вимірі, відчутно зросла в економіках, що розвиваються, – Китаї, Індії, Нігерії – тоді як у багатих країнах ОЕСР вона залишилася на колишньому – відносно низькому – рівні.

Правда, інший пункт опитування продемонстрував, як різні форми запитання на одну і ту саму тему можуть дати абсолютно різні результати.

Коли опитуваним запропонували вибрати найважливіший для них критерій самоідентифікації з п’яти варіантів: “громадянство своєї країни”, “громадянин світу”, “місцева громада”, “релігія” і “раса або культура”, то та ж сама половина з невеликим – 52% – вибрали “громадянство своєї країни”.

За цим пунктом росіяни посіли третє місце: Російське громадянство є головним критерієм самоідентифікації для 70% з них. Вище тільки Кенія і Гана.

Шлюбна ксенофобія

Росіяни найгірше з усіх опитаних націй ставляться до міжнаціональних і міжрасових шлюбів: 42% висловилися однозначно проти або “скоріше, проти”.

У Німеччині такі шлюби схвалюють ще менше опитаних, ніж у Росії (33% проти 43%), але набагато менше і відкидають їх – 20%.

Найприхильніше ставлення до міжнаціональних і міжрасових шлюбів продемонстрували австралійці – 90% “за”. В середньому ж у світі такі шлюби схвалюють 75% опитаних.

Росія пасе задніх і в питанні сприйняття імміграції. Схвалюють її всього 18% росіян, проти – 67%.

Найкраще до імміграції ставляться іспанці й канадці – по 81% “за”, а в середньому в світі імміграцію схвалюють 63% опитаних.

Бомбити і не впускати

Росіяни також зовсім не готові, на відміну від громадян багатьох інших країн, приймати біженців з країни, де в громадянській війні бере участь і їхня армія – Сирії. Лише кожен десятий росіянин не заперечує, щоб країна дала притулок сирійцям, тоді як четверо з п’яти – проти.

Найбільш прихильно до сирійських біженців налаштовані іспанці – 84% готові їх прийняти, – а також чилійці, яким наплив сирійців явно не загрожує. Але і громадяни інших країн цілком згодні, що треба прихистити втікачів від війни: в середньому у світі таких назбиралося 52%.

Опитування було проведене міжнародною соціологічною компанією GlobeScan в 21 країні з грудня 2015 року по квітень 2016 року на замовлення Всесвітньої служби ВВС. Воно оприлюднене в рамках проекту “Ідентичність” – серії програм і публікацій, в яких 27 мовних служб ВВС розповідають, як жителі різних країн визначають свою приналежність до тієї чи іншої людської спільноти.

What’s wrong with the BBC? This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *